06/30/15 15:51
(http://pik.bg)

Прокуратура: НС да отговори запазва ли се балансът между властите с промените в конституцията

Прокуратура: НС да отговори запазва ли се балансът между властите с промените в конституцията

Заставаме на позицията, че евентуални поредни изменения и допълнения на Конституцията, основно в Глава шеста – Съдебна власт, могат да бъдат обосновани и отстоявани – единствено с цел да се увеличат на конституционно ниво гаранциите за независимост и ефективност на съдебната власт. Представеният законопроект само отчасти е способен да обслужи тази цел и търпи съдържателно и редакционно оптимизиране. Това се казва в Становище на прокуратурата за ЗИД на Конституцията.

Становището е въз основа на проведените във върховните прокуратури, в Националната следствена служба и в Апелативните райони професионални дискусии сред прокурорите и следователите. Същественият въпрос, на който следва да отговори законодателят, се казва в становището на прокуратурата, е доколко предлаганите изменения запазват баланса между властите, върху който е изграден действащият конституционен модел.

"Само при убедителен позитивен отговор на този въпрос, 43-ото Народно събрание би имало основания да гласува проекта", се казва в становището. Очаквайте подробности. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване