06/30/15 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Технологична клетка се държи като неврон

 Специалисти от Каролин-ския институт са създали нервна клетка, която притежава функциите на истински неврон. Изкуственият неврон се състои от полимери, които могат да провеждат нервни импулси. В човешкия мозък сигналите между невроните се предават чрез синапси (съединения между невроните клетки). Ролята на посредник в предаването на сигнала играе химично вещество, което се отделя в пространството между нервните клетки.

 

По думите на изследователя Агнета Рихтер-Делфорс чувствителна съставка в изкуствения неврон улавя промените в химичните сигнали. След това се отделя невромедиаторът ацетилхолин. Влиянието му върху клетките може да бъде проследено. Новата технология, разработена от шведските специалисти, позволява да бъдат стимулирани невроните с химични сигнали. Учените се надяват, че разработката им ще помогне на медиците да възстановят функциите на увредени нервни клетки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване