06/30/15 07:25
(http://www.klassa.bg/)

“Уестингхаус” с проект за смяна на горивото за руски реактори в ЕС

 „Уестингхаус Електрик Къмпани” и още осем европейски партньори в консорциум обявиха, че са получили 2 млн. евро финансиране от ЕС, за да се гарантира сигурността при доставките на ядрено гориво за реакторите с руски дизайн в рамките на ЕС. Пет страни-членки на ЕС (България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия) експлоатират 18 ядрени реактора с такъв дизайн, които към момента са изцяло зависими от доставките на руски производители на ядрено гориво. Тези реактори осигуряват до 52% от електропроизводството в съответните държави-членки. Финансирането от ЕС цели да диверсифицира източниците на ядрено гориво в краткосрочен до средносрочен план, което е в пълно съответствие с международните стандарти за ядрена безопасност, посочиха от „Уестингхаус”.

 

Финансирането се осигурява по програма „Евратом” за изследвания и обучение, която е част от „Хоризонт 2020” – програма за научни изследвания и иновации към ЕС.

 

След 6-годишни изпитания до 2007 г. с тестови касети „Уестингхаус”, заедно с испанската ENUSA, е доставяла ВВЕР-440 гориво от завода си в Престън, Великобритания за АЕЦ „Ловиза” (Финландия). Ядреното гориво оперира безпроблемно, отговаряйки на всички регулаторни изисквания за най-високите нива на безопасност. От 2008 г. цялото ядрено гориво за атомната електроцентрала в Ловиза се доставя от Русия.

 

Понастоящем „Уестингхаус” доставя ядрено гориво за 143 централи в целия свят, 65 от които са в Европа, и има 10 завода за производство на ядрено гориво в света, включително два в Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване