06/30/15 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Филтър за телескопи прави по-лесно откриването на подобни на Земята планети

  При търсенето на планети около далечни звезди често самите звезди са главата пречка. Те са толкова ярки, че астрономите трудно могат да забележат по-малко от газов гигант небесно тяло, пише Engadget. Екип от изследователи от САЩ и Нидерландия е разработил технология, която преодолява тази трудност. Те са създали нов вид коронограф - филтър за телескоп, блокиращ звездната светлина, който е достатъчно мощен, за да засече планети, намиращи се наполовина по-близо до звездите си, отколкото е Земята до Слънцето. Тайната на това постижение се крие във факта, че филтърът не спира светлината директно, подобно на конвенционалните коронографи. Вместо това светлинните вълни се унищожават една друга, дори в инфрачервения спектър, където звездите обикновено напълно скриват намиращите се орбитата им планети. 
Филтърът се използва в няколко телескопа от само около месец, но първите резултати са обещаващи. С помощта на оптичния компонент са заснети изображения на двойната звезда Бета Кентавър, която се намира на 350 милиона светлинни години от Земята. Двете звезди в системата обикалят една около друга на разстояние, равно на четири пъти разстоянието между Земята и Слънцето. Изображенията съдържат тъмна зона, която покрива 360 градуса около централната звезда и там звездният й спътник може лесно да се види. Астрономите се надяват, че новата технология ще им позволи да открият повече малки планети чрез директно наблюдние, а не чрез индиректни измервания, при които има вероятност от грешка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване