07/01/15 14:35
(http://pik.bg)

Борисов: Липсата на бързо наказание разлага обществото

Борисов: Липсата на бързо наказание разлага обществото

Да се изготвят и предложат мерки за оптимизиране на наказателния процес, обсъдиха днес министрите по време на правителственото заседание. "Липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието", заяви премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието на МС.

Борисов призова министъра на правосъдието да обсъди с министрите на вътрешните работи и на финансите наличието на данни във ведомствата и съответни мерки, които могат да бъдат предприети. "МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените вследствие на това присъди се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти", заяви премиерът.

Той допълни, че съкращаването на този процес и ефективността на една присъда е, като извърши някой престъпление, кара с превишена скорост - да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага. "Тези съвещания, които водим при мен, и МВР, и данъчните, и митниците срещат огромни трудности и ми се ще правейки правосъдна реформа да използваме случая да съкратим и процеса", заяви Борисов.

"Прокурорите и съдиите могат да ни съдействат, а те са си независима система и, ако искат ще го направят, ако искат няма да го направят. Всичката тази информация има МВР, сиреч вицепремиера Бъчварова, защото и тя присъства на тези, всяка сряда, съвещания. Има я и министърът на финансите, защото данъчните и митниците, които носят тези актове са при него. Сиреч забележката ми е да оставим съдиите и прокурорите да си кажат мнението, да подкрепят или да не подкрепят. Това, което казваш е абсолютно като информация и масиви тук при нас", казва Борисов.

С една дума, ако днес имаме блиц контрол и ще сте много ангажирани, утре тримата министри седнете, Бъчварова и съответно Горанов да ги дадат, и направо да си ги подготвим и да си ги внесем. Нищо не пречи да им ги изпратим да ги видят, да ги одобрят, защото и те са изправени пред и аз не упреквам никого. Прокурорът внася, а на съдията така му пише в закона, идва адвокатът… Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят!". Така, че цялата твоя воля трябва да се насочи. Всички ще те подкрепяме, но това е практиката, добавя още Борисов. /

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване