07/01/15 08:45
(http://www.dnevnik.bg/)

България ще приема 14 американски танка за учения, обяви военният министър


България ще приеме 14 американски танка за учения на полигона "Ново село", съобщи днес по Би Ти Ви министърът на отбраната Николай Ненчев. Той поясни, че те са част от общо 250, които САЩ ще изпратят в шест Източноевропейски страни, за които министърът на отбраната на страната Аш Картър говори през миналия месец.

След приключването на ученията в България, танковете ще отидат в Румъния. Ненчев не се съгласи с твърденията, че и бил изненадан от новината за идването на американската техника в България. Той поясни, че в рамките на НАТО всички операции се планират предварително и няма изненади, а случаят се преекспонира от заинтересовани кръгове, като намекна, че говори за партия "Атака".

Според Ненчев се е създало впечатление за промяна на позицията му, защото той е коментирал възможността за постоянно разполагане на бойна техника в България, а такова искане не е постъпвало. "Казусът е изяснен, в една демократична държава е нормално да има обяснения", каза военният министър.

Ненчев уточни, че идването на техника за учение се регламентира от подписано споразумение с НАТО и от план-график за съответната година, но ако въоръжение и войски ще остават за постоянно, това ще се гласува от парламента. Според него в парламента има 230 депутати, които подкрепят действията на страната в НАТО и 10, които се протипоставят.

Военният министър не скри, че тази година ученията в България са рекордно много, но добави, че това е добре за българската армия. Попитан дали има непосредствена опасност за страната, Ненчев каза, че трябва да сме готови за реакция, особено предвид обострянето на конфликта в Украйна, настъплението на "Ислямска държава" и възможната политическа нестабилност в Гърция, Македония и Турция.

"Ще си охраняваме сами въздушното пространство", подчерта Ненчев. Той се надява днес, на заседанието на кабинета, да получи мандат за преговори за покупка на една ескадрила нови изтребители.

Ненчев посочи, че вероятно ще се наложи модернизацията на няколко самолета "МиГ", за да продължи охраната на въздушното пространство с тях. Неговото мнение е, че ремонтът ще се извърши от Полша, като двете страни са близо до споразумение по този въпрос. Военният министър не изключи и възможността да се обърнем към други страни-членки на НАТО с молба за съвместна охрана на въздушното пространство на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване