07/01/15 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Военна полиция поема фавелите от армията в Рио

 От вторник в бразилския мегаполис Рио де Жанейро военна полиция пое контрола върху бедняшките гета и квартали в големите градове, наричани "фавела". Военните се изтеглят от "рая" на престъпниците след 15 месечна акция.

Програмата на бразилските власти при управлението на левицата в последните години направи доста за подобряване на условията на живот в царствата на престъпността. Повечето хора вече не искат да напускат фавелите.

Престъпниците и наркотърговците "работеха" необезпокоявано на огромната територия на фавелата Complexo do Mare в северната част на Рио де Жанейро до 7 април миналата година, когато 4000 тежковъоръжени военни и полицаи навлязоха в района и наложиха властта на държавата. За престъпниците настъпиха тежки времена.

Военно-полицейският десант се прилага многократно в Рио де Жанейро и в други бразилски градове: тежковъоръжените части поемат властта в бедняшките гета, след което пристигат умиротворителните части, които се установяват там трайно и контролират постепенното изграждане на държавни структури. Най-голямо значение се обръща на сигурността.

Жилищното строителство в тези райони е без градоустройствен план, отсъстваше развита градска инфраструктура, а поради бедността е високо равнището на престъпността.

Много от съвременните фавели възникват през 70-те години на XX век поради социалното разслояване на населението при урбанизацията в Бразилия.

Фавели има в повечето големи градове на страната, най-много са в Сао Пауло. В Рио де Жанейро те са по-малко, но тъй като граничат със скъпи жилищни квартали, в които се приемат и туристите, ги прави по-известни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване