07/01/15 20:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Жители на община Гърмен протестираха отново - не искат роми в местно училище


Неофициално потвърденото от община Гърмен намерение в сградата на бившето училище в съседното село Осиково да бъдат настанени ромските семейства, чиито къщи бяха съборени вчера, предизвика ново недоволство, съобщи БНР.

Около 50 жители на село Осиково протестираха пред сградата на общината и настояваха да научат кой и откъде сега е успял да осигури средства за ремонт на училището и настаняване на ромските семейства, останали без дом. 

Осиково е едно от най-отдалечените планински села на община Гърмен, в което живеят около 580 души. Основното училище е закрито преди години поради липса на достатъчно деца и невъзможност да се поемат разходите за поддържането на сградата, припомниха хората на протеста. 

Днес общинските съветници в Гърмен проведоха извънредно заседание, на което обсъдиха възможности за решаване на жилищните и социалните нужди на семействата от квартал "Кремиковци", които останаха без дом, и тези, на които предстои да бъдат съборени къщите.

Още преди месец се коментираше те да бъдат настанени в бившите училищни сгради в селата Скребатно, Дъбница и Осиково. Още тогава кметът на Гърмен Минка Капитанова отхвърли тази възможност по две причини - общината няма средства за приспособяването на сградите за живеене и опасността от пренасяне на конфликта в друго населено място.

В декларация, приета на извънредното заседание на общинския съвет, се отправя апел към институциите в страната да се намесят в решаването на хуманитарната криза след събарянето на първите незаконни къщи в ромския квартал.

Три часа заседаваха местните законодатели под обсадата на жители на Осиково. "След многото обещания на различни държавни институции да се включат активно  в намиране на изход от ситуацията, накрая останахме сами и безсилни пред проблема", каза на заседанието кметът Минка Капитанова.

Тя отрече да е взето решение семействата да бъдат настанявани в старото училище в селото. Въпреки това хората от района правят подписка против това евентуално решение и остават в стачна готовяност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване