07/01/15 21:41
(http://www.klassa.bg/)

Збигнев Бжежински: Путин е комарджия, ако не го спрем - ни чака война

 Spiegel Online: Господин Бжежински, започва ли нова студена война между Русия и САЩ?

Збигнев Бжежински: Студената война започна отдавна, но, за щастие, малко вероятно е тя да се превърне в „горещ” конфликт.

- Предишната студена война продължи повече от четири десетилетия. И новата ли ще бъде толкова продължителна?

- Не мисля така, защото сега събитията се развиват много по-стремително, отколкото преди. Сега външнополитическият натиск много по-силно се усеща във вътрешната политика. Така че, ако Украйна не се разпадне, натискът върху руското ръководство ще го принуди да търси алтернативи.

Надявам се, че Путин е достатъчно умен, за да започне да действа-по-добре късно, отколкото никога.

- А той наистина ли е достатъчно умен?

- Трудно ми е да кажа. Във всеки случай той притежава инстинкт. Но не мога да разбера едно: защо той почти умишлено настрои срещу себе си 40 милиона жители на съседна страна? До скоро украинците не изпитваха враждебност към Русия.

- За правилно ли смятате намерението на САЩ за изпратят в Източна Европа и Прибалтика тежко въоръжение?

- А вие смятате ли за правилно да нахлуете с войска и въоръжение на територията на суверенна държава и да провокирате война на част от територията и, при това, след като практически сте отнели голяма част от територията и?

- Имате предвид действията на Путин в Украйна?

- Винаги трябва да се гледа от двете страни. В конкретния случай става дума за действие и реакцията спрямо него. Аз съм против войната, но не мога да се съглася с твърдението, че ние със своята симетрична реакция провокираме война. Точно обратното: ако ние не реагираме сега, то именно това, най-вероятно ще доведе до война.

- Но нима тези действия от страна на Запада не са от полза на путиновата антизападна пропаганда?

- Вие искате да кажете, че НАТО няма правото да разполага войници на териториите на страните членки на алианса, ако в непосредствена близост от тях възникне опасност?

- Въпросът беше доколко умно е това решение, защото така Путин да стане още по-популярен сред руското население.

— С подобен аргумент би могло да се оправдае и всеобщата пасивност след влизането на хитлеровските войски в Судетите (Чехословакия), а също така и аншлуса на Австрия.

- Вие сравнявате Путин с Хитлер?

- Те имат общи черти, има и разлики. Хитлер, например, никога не е проявявал интерес да забогатее лично. А Путин е заинтересован, дори много. Може би точно този аспект и прави неговата политическа страст малко по-умерена. Но особено опасно е това, че Путин по характера си е играч, „комарджия”.

- Да предположим, че Путин действително изпрати руски войски в Прибалтика. НАТО ще защити ли тези страни?

- Естествено. Нали затова съществува НАТО? Че нищо няма да предприемем, ако някой засегне нашите интереси, то това ще бъде все едно да заминем на почивка и да сложим табелка на вратата: Ние заминаваме, вратата е отключена. Това, според вас, умна стратегия за сигурност ли ще бъде?

Вижте литовците-те са малък народ, но заявиха, че ще се защитават. И точка. Убеден съм, че германците също ще се борят, за да защитят съюзниците си. Госпожа Меркел ще се бори, също, както и опозицията.

- Според Меркел, решението за доставка н оръжие на Украйна е грешно, защото да се реши конфликта с военни средства е невъзможно. Какво мислите Вие?

- Би било разумно да бъде осигурена Украйна с отбранителни оръжия за защита на големите градове, например, оръдия и миномети. Защото ние сме длъжни да разберем, че в случай на употреба на сила от страна на Русия цената ще бъде много висока. А да превземеш град, чието население е изпълнено с решимост да се защити-това може да се окаже трудна задача.

- Виждате ли изход от тази конфликтна ситуация без по-голяма ескалация?

- Необходимо е споразумение, подобно на сключеното между Русия и Финландия и благодарение на което бяха осигурени стабилността и мира между тези страни.

Украйна трябва да има правото на самостоятелен политически избор и на сближаване с Европа. Русия, на свой ред, трябва да получи гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО. Ето това е формулата на решението.

Превод: Faktor.bg

Zbigniew Brzezinski: „Wir befinden uns im Kalten Krieg“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване