07/01/15 17:53
(http://pik.bg)

От болница "Дева Мария" отговориха на разтърсващото писмо до Москов!

От болница "Дева Мария" отговориха на разтърсващото писмо до Москов!

 Във връзка с писмото на Живко Апостолов, разпространено чрез "Организация за закрила на българските граждани" до министър Москов, д-р Комитов- управител на НЗОК и публикувано в ПИК (виж в Още по темата), от болница "Дева Мария" изпратиха право на отговор, което публикуваме без редакторска намеса:

ОПРОВЕРЖЕНИЕ
от МБАЛ ДЕВА МАРИЯ ЕООД, гр. Бургас

 

                Относно: Отворено писмо от Живко Апостолов, разпространено чрез "Организация за закрила на българските граждани" до министър Москов, д-р Комитов- управител на НЗОК и медиите

Уважаеми г-н Министър,

Уважаеми д-р Комитов

                Уважаеми представители на медиите,

                По повод на отворено писмо, разпространено до медиите  на29 юни 2015г., изразяваме нашето становище:

  1. Обвиненията, които се отправят към лечебното заведение и лекарите специалисти, а именно „нарушение на пациентски права, непрофесионално лекарско отношение и компетентност, нарушаване на етичното поведение на част от лекарите на МБАЛ Дева Мария” са напълно неоснователни и не кореспондират с реалната ситуация.
  2. След подаден устен сигнал до ръководството на болницата от г-н Живко Апостолов е извършена вътрешна проверка на база сформирана ЛКК № 03  която излезе със становище, че не са констатирани нарушения нито в хода на извършване на оперативната намеса, нито в следоперативния период. Заболяването на пациента (лейомиома на матката, което се вижда и в епикризата, която г-н Апостолов е разпратил до медиите) е изисквало оперативно лечение. То е проведено, спазвайки се правилата на добрата медицинска практика. Извършена е супрацервикална хистеректомия,като това е спомогнало е да се  опази живота и здравето на пациентката.
  3. Следоперативният период е протекъл без усложнения и пациентът е изписан със спокойна  оперативна рана, без секреция с препоръки за проследяване на състоянието и симптоматично лечение при необходимост, както и да се яви на два контролни прегледа в рамките на 30 дни след дехоспитализацията, в това число и за сваляне на конците.  При един от контролните прегледи е установено зачервяване на кожните ръбове, дадени са препоръки за обработване на раната.
  4. При пациенти със затлъстяване и изразена кожна престилка /в случая на пациентката/ често усложнение е некротизиране в областта на оперативната рана, което се дължи на нарушената оксигенация и запарване на раната. По този повод е била хоспитализирана втори път,след повече от 2 седмици от дехоспитализацията
  5. Лечебното заведение не разполага с данни за спазване на хигиенния режим от пациента в домашни условия, както и за правилното третиране на оперативната рана.
  6. Обвинението, че не е предоставен резултат от хистология, е неоснователното, тъй като  в приложените документи към отвореното писмо  на г-н Апостолов явно се вижда, че в първата епикриза, която е получила г-жа Апостолова, са вписани самите хистологични резултати под съответните номера.
  7. В подробната справка, която е приложена към писмото на г-н Апостолов, е отбелязано извършване на кожно-алергичен тест с Гентамицин, който не е бил прилаган за лечение по време на болничния престой.

    Всички тези данни са отразени в История на заболяването на пациента и в епикризата, която е предоставена на пациента срещу подпис. 

     Безпрецедентните и напълно неоснователни нападки от лица, които  се опитват да опетнят репутацията на болницата, целят единствено лично облагодетелстване и опити за изнудване за пари. Замесва се и името на депутатът Семир Абумелих, който е основател на лечебното заведение, като той самият е бил лично заплашван от г-н Апостолов със закани за саморазправа и обидни думи в личната му Фейсбук страница, които прилагаме.

    Имаме съмнението, че освен уронване престижа на лечебното заведение, тук има и политически мотив, предвид признанието на самия Живко Апостолов, че също се занимава с политика и това ще рефлектира върху политическата кариера на г-н Абумелих.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване