07/01/15 22:00
(http://www.klassa.bg/)

Отпускът гори, ако не го ползваме до 2 години

 Платеният годишен отпуск ще гори, ако не се използва в рамките на 2 години, решиха депутатите по време на вчерашното заседание на НС, запазвайки сегадействащите правила.

 

Това означава, че работниците, които не са си взели отпуска за 2015 година, ще могат да използват оставащите им дни за почивка до края на 2017 година. Преди две седмици председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов предложи въведената през 2010 година давност да отпадне и отпускът да важи, докато приключи договорът на служителя. От ГЕРБ обаче бяха категорично против промяна на сегашното положение чрез отмяна на давността. Народните представители решиха, че когато служител не е използвал полагаемия му се отпуск, работодателят трябва да му предостави възможност за ваканция в първите шест месеца на следващата година.

 

Сред промените в Кодекса на труда, които НС обаче прие окончателно вчера, е отпадането на предварителните графици за отпуските. Задължителното планиране на отдиха също бе въведено по време на първия мандат на ГЕРБ, заради големият брой натрупани почивни дни на чиновниците, които се изплащат при евентуално съкращение. Според вносителите на промяната от БСП задължението на работодателите не дава желания ефект и реално е неработещо.

 

Вчера депутатите приеха и създаване на нов вид еднодневен трудов договор. С такива контракти ще бъдат назначавани сезонни работници в селското стопанство. Договорът ще покрива осигуровки за трудова злополука и пенсия, така че времето на труд ще се признава за осигурителен стаж.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване