07/01/15 21:57
(http://www.klassa.bg/)

Сменяме МиГ-овете с американски F-16

 Американски изтребители F-16 ще заменят руските ни МиГ-ове. Това стана ясно вчера след заседанието на правителството, което даде мандат на военния министър Николай Ненчев да започне водене на преговори за покупката им.

 

Все още не е ясно дали изтребителите ще бъдат нови или втора употреба. България ще

 

преговаря с Белгия, Холандия и Гърция

 

за закупуване на изтребител, уточни Ненчев. При­чината за избора на тези държави е, че те разполагат с втора ръка F-16. Не е из­­ключено обаче да се водят преговори и с производители, призна Ненчев.

 

Става въпрос за покупка на цяла ескадрила, включваща от 12 до 16 изтребителя. Досега военните избираха основно между щатските F-16, шведските “Грипен” и “Юрофайтър”, които ни предлагаше Италия. Очак­ва се проектът за нови изтребители, които да поемат охраната на небето ни да глътне над 1 млрд. лв. Тъй като сумата е много голяма, идеята е машините да се вземат на разсрочено плащане.

 

Военният министър обясни, че не сме притиснати от срокове за покупката на изтребители, защото има решение и около сагата с ремонта на МиГ-29. До началото на следващия месец военните ще сключат споразумение за удължаване на ресурса на руските изтребители с Полша. Предложението и офертата, която получихме, е

 

изключително изгодна за нас

 

във всяко отношение, увери Ненчев. Като част от сделката първоначално ще получим два или четири отремонтирани двигателя. Ще ги използваме дотогава, докато е необходимо. След което ще възложим отремонтирането вероятно на 10 или 12 двигателя, поясни Ненчев. Той добави, че все още не може да се коментира каква ще е сумата на поправката, но офертата била значително по-ниска от предложената цена от Русия.

 

Преди време стана ясно, че ремонтът на няколко МиГ-29 би ни струвал над 80 млн. лв., а само на два от тези самолети, с които бихме закърпили положението до края на 2016 година, е 24 млн. лв.

 

Вчера е

 

обсъдена и опцията

 

за прилагането на т.нар. Балтийски вариант за водене на преговори друга държава от НАТО да поеме т.нар. Air Policing (бел.ред. - охраната на небето ни). Разговаряли сме единствено с полската страна до момента. Те самите проявиха интерес, с други държави членки не съм водил разговори, каза Ненчев. Той обаче обясни, че това ще са съвместни инициативи, регламентирани с решения в рамките на членството ни в НАТО. Тоест няма нищо нередно, напротив, насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig, посочи военният министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване