07/01/15 21:54
(http://www.klassa.bg/)

Спираме приватизацията на болниците

 Няма да има приватизация на лечебни заведения, внесе успокоение премиерът Бойко Борисов във връзка с горещата тема от последните дни по време на вчерашния блицконтрол в НС.

 

Както “Монитор” вече писа, с нови текстове в Закона за лечебните заведения по предложение на министъра на здравеопазването Петър Москов

 

67 болници щяха да бъдат извадени на тезгяха

 

Вчера обаче премиерът обяви, че въпросните поправки ще бъдат оттеглени. Предложенията вече бяха приети от Минис­терския съвет и са входирани в НС. Очаква се разглеждането им от парламентарните комисии и влизането им в пленарната зала.

 

Вчера рано сутринта Борисов, Москов и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин са присъствали на председателския съвет на НС. Борисов обясни, че целта на посещението на представителите на изпълнителната власт е било да се търси подкрепа от депутатите за здравната и пенсионната реформа. Именно там Москов поел ангажимент да оттегли тези текстове, за да може да се търси консенсус за останалите предложения. Ще оттегли тази част, за да няма напрежение в други сфери, отбеляза Борисов. Той допълни, че трябва да се търси

 

широк консенсус

 

по двете реформи

 

защото те имат много дълъг хоризонт на действие. Премиерът отново застъпи тезата, че здравната система се нуждае от спешни промени, защото в нея се изливат огромни суми пари, а едновременно с това те не стигат. Над 8 милиарда влизат в системата. Течовете от касата, скъпоструващите клинични пътеки са предмет на тази реформа, подчерта премиерът.

 

Сред приетите вече идеи на Москов е разделянето на здравните услуги в три пакета - основен, допълнителен и спешен. Здравно неосигурените пък ще трябва да плащат вече вноските си за пет години назад, за да възстановят правата си. Те имат гратисен период до края на годината да покрият задълженията си според сега действащия закон, който предвижда плащане на вноските за три години назад.

 

С промени в Закона за здравно осигуряване се прие и правото на пациента да спира парите на болниците, в случай че от лечебното заведение не са били коректни към него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване