07/01/15 21:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Христо Иванов: Бързото правосъдие не е достатъчно да се върне доверието


Върху опасен проблем, който беше поставен от новия председател на Софийсикя градски съд (СГС) Калоян Топалов по време на изслушването му във ВСС, но никой от кадровиците не му обърна внимание, акцентира днес министърът на правосъдието Христо Иванов.

В предаването "Още от деня" на БНТ министърът припомни въпроса, който Калоян Топалов постави пред Висшия съдебен съвет.

"Има съмнения за достъп отвън до системата за разпределение на делата в СГС, но ВСС не трепна".

 заяви Христо Иванов и припомни изнесеното от новия председател на СГС Калоян Топалов.

Топалов по време на изслушването му посочи, че трябва да се смени целият софтуер на СГС, защото има съмнения за намеса отвън, но тревогата му мина покрай ушите на ВСС.

"Новият председател алармира не просто че системата за разпределение на делата може да бъде манипулирана - подчерта Христо Иванов днес.  А че има сериозни съмнения за дистанционен достъп и намеса отвън в системата за разпределение, тоест извън СГС.  ВСС не трепна и не зададе нито един въпрос! Нещо повече - тази тема и тези притеснения  не прозвучават за първи път в залата на ВСС. В последните осем месеца това е четвъртия път в който става дума за тази съмнения - никаква реакция от Висшия съдебен съвет. И не става дума само за този състав, в който подобни съмнения минават абсолютно без реакция. Българското общество надали ще се сдобие с доверие в правосъдието, колкото и  бързо да стане то, ако тази практика продължи", заяви министърът.

Христо Иванов подчерта, че за първи път от много години СГС има за председател човек, който има подкрепата на съдиите.

Измененията на конституцията са сърцевината на съдебната реформа защото с тях се търси отговор на въпроса как се управлява съдебната власт

От отговора на този въпрос зависят и бързината, и качеството, а оттам и доверието в правосъдието. Ако обществото няма доверие в съдията или прокурора,  няма да се подобри усещането му за справедливост, заяви  още  Христо Иванов.

Той беше попитан дали днешната препоръка на премиера Бойко Борисов за съкращаване пътя на делата е критика към предложената от него реформа и заемане на страната на главния прокурор.

Подобна инерпретация е спекулация,

каза министърът.

И добави, че сам е убеден, че трябва да имаме ефективна прокуратура. Освен това стратегията за реформа на съдебната власт е за 7 години, много са нещата, които трябва да се извършат в тази една трета от държавната власт, която се нуждае от промени и модернизация, имаме диалог с главния прокурор, ускоряването на съдебния процес е част от целия пакет промени, каза още Иванов.

По-рано днес на заседание на МС, а след това и в парламента, премиерът Борисов заяви, че ако правим съдебна реформа, съкращаванвето на съдебния процес трябва да е основната част от нея.

Тази е идеята, защитавана от прокуратурата, изразена многократно и от главния прокурор Сотир Цацаров - че промяната на процесуалните закони ще доведе до по-бързо правосъдие.

 Носи ли се отговорност в съдебнвата власт -

този е сред централните въпроси на реформата, коментира Иванов.

Както промените в Конституцията, така и проекта за промени на Закона за съдебната власт, които в момента с в процес на широко омбсъждане, се занимават с един централен въпрос: Дали съдебната власт се управлява така, че да се носи отговорност в нея. И още - можем ли да имаме доверие в почтеността на магистрата - това са изключително важни въпроси, за да може обществото да има доверие, коментира Иванов. Затова е изключително важно да се събере подкрепа за измененията на Конституцията.
А за Закона за съдебната власт няма значение дали в последната седмица на тази парламентарна сесия или в първата седмица на следващата - в началото на септември, ще бъдат внесен в парламента - това не замразяване на реформата.

Единственвите които могат да замразят съдебната реформа са депутатите

ако не дадат подкрепа на промените в Конституциуята, заяви Христо Иванов и акцентира, че в момента най-важното е конституционните промени да бъдат подкрепени на първо четене. А ако депутатите и партиите имат идеи за допълване, сега е времето да ги направят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване