07/01/15 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Шумоизолиращи стени за магистрали генерират слънчева енергия

 Изследователи от Айндховенския технологичен университет в Нидерландия са открили начин да направят звуковите бариери на магистралите както по-приятна гледка за окото, така и съоръжение, което генерира слънчева енергия, пише Discovery News. В рамките на проекта Solar Noise Barriers (SONOB) в продължение на една година екип от висшето учебно заведение ще проучва функционирането при различни условия на луминисцентни соларни панели с височина 5 и широчина 4.5 метра. 
Първите тестове показват, че 1-километрова ограда би могла да осигури електричество за 50 домакинства за една година или за захрани батерията на електрически автомобил, за да измине 900 хиляди километра. “Други предимства са ниската цена на технологията, възможността за производство във всеки желан цвят, както и това, че съоръженията функционират, дори когато е облачно”, казва ученият Майкъл Дебийе. “Това означава, че панелите имат огромен потенциал”, добавя той. 
Малката по размер Нидерландия прави големи крачки в разработването на източници на алернативна енергия, за да постигне целата си да намали с най-малко 40 процента вредните емисии до 2030 година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване