07/03/15 05:14
(http://pik.bg)

54 на кандидат-студентски изпит в Босилеград

54 на кандидат-студентски изпит в Босилеград

54 зрелостници, от които 36 са възпитаници на тукашната гимназия, се явиха в Босилеград (Сърбия) на изнесения кандидат-студентски изпит за постъпване в български ВУЗ, съобщи директорът на школото Антон Тончев. Останалите кандидати са от въртрешността на Сърбия, но на поне 95% от тях и двамата родители са с български поризход, отбеляза той.

Тийнейджърите са писали като предпочитани специалности медицина и фармация, архитектура, инженерство и др. Могли са да посочат по три специалности, по които ще се класират по бал, пише "Труд". Отпуснатата от МОН квота за Босилеград е 50 места, за Димитровград (Цариброд) - също 50.

Изпитът е решаване на тест с 25 въпроса по български език и литература и 15 "задачи" по история на България в рамките на два часа. Тестът се прави на място, за да се пестят време, транспортни разходи и разкарване от кандидатите и техните родители на българските университетски градове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване