07/03/15 07:07
(http://www.klassa.bg/)

Варуфакис ще си отреже ръката, но няма да подпише според исканията на кредиторите

 Гняв и недоволство предизвика в Гърция смъртта на мъж, издъхнал пред банкомат в град Лариса, на когото клиенти, чакащи на опашка, за да теглят пари, не са се притекли на помощ. 50-годишният мъж е албански гражданин, който бил на селскостопанска работа в района. Малко преди това той отишъл на лекар, защото се почувствал неразположен. Инцидентът е станал на няколко метра от офис на Алфа банк пред очите на десетки хора, които в този момент са чакали, за да изтеглят малко пари от картата си.

 

Междувременно сред гърците взе да се прокрадва страх

 

че парите в брой в страната ще свършат до уикенда, пише германският в. „Билд“. Според информация на вестника, споделена с изданието от неназован високопоставен гръцки чиновник парите в брой ще стигнат най-много до неделя. Никой не може да каже, кога ще свършат парите. Самите гърци не са проблем дадения случай, защото те имат дневен лимит за всяка сметка. От сряда вечерта те могат да теглят само по 50 евро, вместо по предварително определените 60, защото двадесетачките свършват. Но туристите и чуждестранните предприемачи могат да теглят колкото си поискат. Дори чужденците започнаха да имат проблеми – през нощта срещу четвъртък автоматите вече пускаха не обичайните 500 евро, а не повече от 400.

 

Вчера бе и вторият ден, в който пенсионерите в Гърция се редяха на огромни опашки, за да получат по 120 евро от пенсиите си. Картината пред откритите хиляда банкови офиса в

 

цялата страна бе същата като тази от сряда – трагична. На гишетата пенсионерите се обслужват по азбучен ред, въпреки че това не се спазва, хора със здравни проблеми са обслужват приоритетно.

 

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че ще подаде оставка, ако на референдума в неделя спечели отговорът „да“ на исканията на международните кредитори. Аз лично няма да подпиша договор, който не се учи от грешките от миналото и не решава проблема за дълга. По-скоро бих си отрязал ръката. Ако народът гласува с „да“, в понеделник вече няма да бъда министър на финансите, но ще сътруднича с този, който дойде на мястото ми, заяви Варуфакис. На въпрос мисли ли премиерът Алексис Ципрас за оставка, Варуфакис отговори, че сега

 

не е време да се мисли за поражение

 

Според най-новата анкета, около 46 процента от гърците възнамеряват да отхвърлят на референдума предложението на кредиторите.

 

Ако гърците гласуват с “не” на референдума в неделя, това няма да засили позицията на Атина в преговорите и ще постави както Гърция, така и Европа в “много трудна” ситуация. Това заяви вчера председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум пред холандския парламент. Положителен вот обаче ще открие нови перспективи за преговори. Според него ситуацията в Гърция се влошава всеки ден. Дори не съм сигурен, че гръцкото правителство ще може да гарантира работата на банкоматите, отбеляза той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване