07/03/15 03:17
(http://pik.bg)

Германски вестник: Членовете на "Ислямска държава" влизат в Европа с български паспорти

Германски вестник: Членовете на "Ислямска държава" влизат в Европа с български паспорти

 Разследване на германския вестник Die Welt показва, че членовете на радикалната групировка „Ислямска държава“ влизат на територията на Европа с български документи.

„Паспортът е напълно истински. Само неговият притежател вече не е жив. И наистина има прилика в снимките“, разказва журналистът с псевдоним Лоренц Беренц, проучил каналите на радикалните бойци. 

Българската мафия получава между 30 и 40 хил. евро от „Ислямска държава“, за да осигури документи – редовни или подправени – на екстремисти. Те са настанявани в тайни квартири в балканската държава, докато се сдобият с паспортите. След това се отправят на север, предимно към скандинавските държави, откъдето следва ново прехвърляне към териториите на други европейски държави. 

Според изданието това е един от възможните начини за проникване на терористите в Европа. Балканската държава е сред най-бедните в Общността и поради тази причина се създават благоприятни условия за развиването на нелегална дейност, цитира немското издание агенция "Фокус".

Доклад на Европейската комисия показва, че страната има „сериозни проблеми“ с корупцията, които засягат дори и най-високите етажи на властта. Освен това българската мафия има дългогодишни и стабилни контакти с криминални групи от Русия, Сърбия и Италия, а трафикът на хора, оръжия и наркотици са нейният "специалитет", отбелязват от редакцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване