07/03/15 12:29
(http://pik.bg)

Главсекът на МВР: Допълнително 200 служители ще охраняват българската граница

Главсекът на МВР: Допълнително 200 служители ще охраняват българската граница

Надявам се до края на годината оградата на границата на България да бъде готова. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов в Бургас, където отбеляза професионалния празник на служителите на МВР, предаде агенция "Фокус"

„Изграждането и трябва да започне в средата на месеца. Охраната на държавната граница може да се реши по два начина – чрез изграждане на съоръжения или с назначаване на допълнителни служители”, допълни Костов.

На въпрос, за идеята армията да помага с охраната на границата, той отговори, че МВР има законодателна инициатива за приемане на закон за управление при кризи. В него се предвижда да се разреши армейски части да носят службата с бойно оръжие в тези критични зони. Според главния секретар в момента няма такава законова възможност.

„Беше ни отпуснат щат, който е към основният щат на МВР. 200 служители ще са пряко отговорни към охраната на държавната граница. Конкурсът за набиране на такива служители тече в момента”, информира Костов.

Изискванията за заемане на длъжността са като при заемане на държавен пост в МВР. Според него трябва да отговаря на критерии за здраве, физическа подготовка и определено ниво на интелектуална подготвеност. До 2 месеца конкурсът ще приключи. 

„Всички граждани, които приемаме за служители, минават подготовка от 9 месеца, но специално за този контингент имаме амбицията да я съкратим 3 пъти, защото имаме невероятно нужда от тези служител. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване