07/03/15 18:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Гражданският блок: Все по-рядко и трудно Реформаторският блок оправдава получения кредит на доверие


Гражданският Гражданският блок, част от гражданския съвет на Реформаторския блок изпрати декларация до медиите, в която настоява партиите в съюза да се явят общо на местните избори наесен. Причината е притеснение от разнопосочните сигнали на негови представители за формата за явяване на вота, което в крайна сметка показва, че все по-рядко и трудно реформаторите оправдават очаквания кредит на доверие.

"Като избиратели и граждани, съпричастни със създаването на Реформаторския блок като политически субект, изразяваме своето притеснение от разнопосочните сигнали, давани от негови представители относно формата за явяването му на предстоящите местни избори", смятат от блока, в който е депутатът Мартин Димитров.

И съобщението продължава: "Гражданският блок, както и Сдружение "Обединени реформатори", от своето създаване настояват и работят за обединение и консолидация на различните партийни формации, влизащи в състава на Реформаторския блок. Продължаваме да вярваме, че силно представяне на предстоящите избори би било немислимо без отдавна обещаната, и досега неизпълнена, консолидация към политическо и структурно обединение на Блока."

Те напомнят, че при създаването на Реформаторския блок е бил поет ясен ангажимент за постепенен, но бърз преход към единен политически субект. "Като гарант за този път бе учреден и Гражданският съвет. Избирателите, разочаровани от крамолите и разединението в дясно в предходните години, дадоха отново доверието си на Реформаторския блок не заради друго, а заради сигналите, че гордостта е преглътната, уроците научени, и има воля за обединение, за ново начало заедно, и най-вече - за алтернатива на досегашния стремителен упадък на българската политическа култура."

Според тях, благодарение на този кредит на доверие Реформаторският блок има представителство в Народното събрание и в управлението на страната. "Но все по-рядко и трудно Реформаторският блок оправдава полученото на кредит доверие. Все по-рядко Реформаторският блок спазва поетите към избирателите му ангажименти, представляващи тържествено сключения "обществен договор". По-често остава усещането за приложен "трик", чиято цел се състои не в промяната на политическото статукво, а просто в комфортното наместване в него", продължава съобщението.

Гражданският блок намира за притеснителен факта, че единното явяване на Реформаторския блок на местните избори е поставено под въпрос. "Трябва да се почертае, че без обща регистрация и общ щаб, общите листи, за които съществуват много неизвестни по отношение на механизми и срок, няма да бъдат гаранция за единна кампания - както в страната, така и в столицата", продължава декларацията.

И се добавя: "При цялата неяснота относно формата на явяване на Реформаторския блок на предстоящите местни избори отчитаме като добра новина силната кандидатура за кмет на София, издигната от страна на ДСБ в лицето на проф. Вили Лилков. Очакваме тя да бъде припозната и от останалите партии в Реформаторския блок."

Според декларацията обещанието за  единно явяване в София няма как да отклони вниманието на Гражданския съвет от многобройните тревожни сигнали и симптоми около участието на Блока на предстоящите местни избори. "Вместо на решимост за силно представяне сме свидетели на пораженчество и минимализъм, заложени предварително в позиционирането на Реформаторския блок."

"Очевидно е, че без убедителни изборни резултати, провеждането на дълбоки реформи ще се превърне в неизпълнима задача предвид липсата на достатъчно доверие от гражданите. Изпълнението на поетите от Реформаторския блок ангажименти към българското общество минава през консолидацията", продължава декларацията.

От Гражданския блок смятат, че е добре лидерите да си припомнят, че реформаторската общност не се ограничава само с отделните партии в Блока, а заявената кауза се простира и отвъд сегашния управленски формат. "Абсолютно необходимо е структурите на партиите от Реформаторския блок в страната да осмислят обединението на Блока като необходимо условие за постигането на добри изборни резултати, каквито отделните партии не могат да постигнат самостоятелно", приключва декларацията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване