07/03/15 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Гущери променят пола си

 Горещите температури принуждават брадатите агами (брадати дракони) - вид австралийски гущери, да променят пола си, предаде АП. Авторите му от университета на Канбера са установили, че представители на вида, които генетично са мъжки, се излюпват като женски, на свой ред се сдобиват с потомство и дори се проявяват като по-качествени майки от генетично определените като женски екземпляри. Начинът, по който се определя полът при брадатите агами, се е променил до такава степен, че учените се опасяват от пълното изчезване.

 

При някои влечуги, като например алигаторите и видове костенурки, полът се определя не от половите хромозоми, както при човека и други бозайници, а от температурите по време на инкубационния период. Досега при брадатите агами полът се е определял от половите хромозоми. Настоящото изследване разкрива при въпросния вид съвместно съществуване на двата начина за полово определяне, както и че геномът на тези гущери е чувствителен към климатичните промени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване