07/03/15 11:39
(http://www.dnevnik.bg/)

За германската индустрия Grexit вече не е табу


Германските влиятелни индустриални групи не са склонни да правят още отстъпки за Гърция и са готови по-скоро да гледат как страната излиза от еврозоната, отколкото да излага на риск стабилността на валутния съюз.

"Гърция не може да бъде държана във валутния съюз на всяка цена", казва Улрих Грило, председател на Федерацията на германската индустрия, цитиран от ДПА.

При основаването на еврозоната преди 15 години Германия беше смятана за една от държавите, които ще извлекат най-голяма полза от въвеждането на единната валута

Компаниите в най-голямата европейска икономика изглежда не искат да жертват постигнатото в стабилната икономическа ситуация, само за да избегнат излизане на Гърция от еврозоната.

"Грекзит (Grexit) ще бъде голям проблем за гръцката икономика, която много зависи от вноса", казва Грило. "За германската индустрия прекитеп последици от излизане на Гърция ще бъдат ограничени заради сравнително малкия обем на търговия", допълва той.

Възгледите на германската индустрия са в контраст с тези на политиците, които поне публично казват, че Гърция трябва да остане членка на еврозоната.

"Излизането на Гърция от еврозоната вече не е табу", казва Матиас Висман, който оглавява Федерацията на германската автомобилна индустрия. "Би било мъдра стратегия за бъдещето на еврозоната. Всъщност може дори да помогне за стабилизиране на еврозоната", допълва той.

Висман обяснява пред ДПА че доверието идва с надеждността, а не с допълнителни отстъпки за Гърция.

Федерацията на автомобилната индустрия изглежда не е много притеснена от възможността да загуби гръцкия пазар. Същевременно от Асоциацията на европейските автомобилни производители подчертава 16-процентовия ръст на продажби на нови коли в Гърция – 34 100 през първите пет месеца. Увеличението е в сравнение със същия период миналата година.

"Европейските държави, които имаха смелостта на предприемат непопулярни реформи, извървяха труден и неутъпкан път", казва Висман. Според него обаче тези реформи са се отплатили. Висман посочва 22-процентовото увеличение на продажби на нови коли в Испания. В Португалия и Ирландия ръстът е съответно 33 и 26% в сравнение със същия период миналата година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване