07/03/15 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Космическата сонда New Horizons откри петна върху повърхността на Плутон

 Американската Национална космическа агенция (NASA) публикува две цветни изображения на Плутон и най-голямата му луна Харон, заснети от сондата New Horizons. Изображенията са направени чрез комбинирането на снимки от „черно-бялата“камера с висока резолюция на апарата и инструментът за цветни изображения с ниска резолюция, наречен Ralph. 
Разликата в цветовете на Плутон и Харон е очевидна. Това, което привлича вниманието са четири тъмни петна върху планета-джудже с диаметър 2300 километра. Всяко петно е с широчина около 500 километра. Петната се намират най-вече в полукълбото, което New Horizons няма да види при максималното си доближаване до Плутон на 14 юли. Въпреки това сондата ще има възможност да ги наблюдава и проучи.
„Това е истинска загадка – не знаем какви са тези петна и не можем да разберем“, казва директорът на научния екип на мисията New Horizons Алън Стърн от Югозападния изследователски институт. „Друга загадка е драматичната разлика между цветовете на Плутон и по-тъмната и по-сива луна Харон“, допълва той. Ако, както учените смятат, Плутон и Харон са се формирали в резултат на сблъсък на две тела в младата Слънчева система, би могло да се очаква да изглеждат по подобен начин. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване