07/03/15 09:12
(http://pik.bg)

Кунева: Новият антикорупционен закон не е за доносничеството

Кунева: Новият антикорупционен закон не е за доносничеството

"След дискусиите в Министерски съвет, имах още няколко предложения за ограничаване на притеснението, че новия антикорупционен закон дава възможност да се работи само по анонимни сигнали. Това не е закон за доносничеството, а закон, който ще даде възможност, ако се види, че обществените поръчки в една институция не се печелят както трябва, ще може да се подаде сигнал." Това заяви Меглена Кунева, Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, в предаването „Преди всички” по БНР.

„Сигналът трябва да има достатъчно доказателства. Той не се ползва с предимство пред другите сигнали. Анонимните сигнали вероятно ще бъдат един определен процент от общата тежест на бюрото. Очевидно е, че там няма да работят хора, които не са подготвени и не могат да правят преценки”, посочи Кунева.

По думите ѝ всички служители в бюрото ще бъдат със статут на инспектори, които ще бъдат подложени на специални тестове за интегритет и ще бъдат обучавани непрекъснато.

„Ще има и шеф на бюрото, който ще бъде човек с ясно определена отговорност и ще издаде методика за това как се работи с анонимен сигнал”, допълни вицепремиерът. „Освен това абсолютно е защитено доброто име на хората, за които няма основания да бъдат обект на подозрение. Ще бъдат запушени всички възможни течове на информация, преди да се стигне до някакво решение”, каза още Меглена Кунева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване