07/03/15 07:32
(http://pik.bg)

Кунева организира дебат за европейските антикорупционни практики

Кунева организира дебат за европейските антикорупционни практики

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева организира в петък, 3 юли дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на дискусията ще бъде представен опитът на Хърватия и Полша, две от новите държави-членки на ЕС, които отбелязват значителен напредък в борбата с корупцията и ще бъдат обсъдени възможностите за пренасяне на част от тези добри практики в България.

Гост-лектори на конференцията ще бъдат г-н Павел Войтуник, председател на Централното антикорупционно бюро на Полша и г-н Марин Мърчела, член на Върховния съд на Хърватия и председател на ГРЕКО. На събитието ще присъства и министърът на правосъдието Христо Иванов. Поканени са представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, неправителствения сектор и академичните среди.

В момента българското правителството е в процес на цялостно преразглеждане на антикорупционното законодателство на страната. Тази седмица в Народното събрание беше внесен от Министерския съвет Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Целта е в началото на 2016 г. в България да заработи Национално бюро за предотвратяване на корупцията.

Дискусията е част от инициативата на вицепремиера „Европейски дебати“, която има за цел да популяризира европейските политики сред българското общество. Форумът ще се проведе на 3 юли, от 09.30 часа в Гранд Хотел София, зала „Триадица”. Събитието е отворено за медии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване