07/03/15 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Къде са и колко са парите на света?

 Тонове мастило се изля около поредния епизод на гръцката финансова комедия, играеща се по всички правила на този древен литературен род. И понеже мнозина наричат случващото се с Гърция драма, ще поясня, че става въпрос за едно и също нещо. Защото драмата може да е под формата на трагедия, комедия, или сатира. Засега сме на фазата на комедията и донякъде на сатирата, но съвсем скоро ситуацията на юг от нас може стане трагична. Въпрос на късо време е трагедията да стане всеобща. Много се изписа и много се каза за Гърция, но не по-малко се замаскира. И лъгаха и мазаха всички, а не само гърците.

 

Покрай държавния дълг на Гърция (не рекордно висок впрочем като процент от брутния вътрешен продукт) се пропуснаха някои въпроси и не се направиха някои сравнения. Като примерно кой е рекордьор по външна и вътрешна задлъжнялост и как се справя с нея? Не се каза какво е нетен дълг (задължения минус вземания) и съответно кой е в най-трагично положение в това отношение. Не се отговори и на фундаменталния въпрос щом всички държави са длъжници, то кой все пак е кредиторът, т.е. на кого се дължат всички тези пари? А дължимите пари по света не са малко – те са около 60-70 трилиона и са приблизително равни на световния брутен продукт. Мълчи се и за световния финансов боклук (пари, акции, опции, фючърси и други финансови измислици), който се оценява на 1000 трилиона! Което невъзможно число пък се записва като единица с 15 нули след това.  

 

Наскоро американците с изненада установиха, че живеят по-бедно

 

в сравнение с предишното поколение.

 

Специалистите обаче съвсем не бяха изненадани. Защо това е така? Налице е една глобална и напълно абсурдна финансова реалност, при която стойността на финансовия боклук надвишава многократно стойността на материалните активи. За да се прикрие този чудовищен дисбаланс, бодро се говори за икономически ръст, като удобно се забравя от ръста да се извади стойността на нарастване както на държавния дълг, така и на частния такъв. Ако обаче извършим сметките коректно, т.е. пресметнем величината нетен икономически ръст = икономически ръст минус ръст на дълга, ще видим, че всъщност не растем, а намаляваме.

 

Може да звучи парадоксално, но сред най-големите нетни длъжници са Япония и Великобритания, а с най-голям (положителен) нетен ръст се оказват Китай и Русия. Именно по нетен дълг Гърция е доста зле, следвана от Италия, Испания и Португалия. На последните три държави обаче засега им се разминава, докато комшиите на юг от нас този път сериозно загазиха.

 

В момента средният държавен дълг в развитите държави е приблизително 50 хиляди на глава от населението. В България обаче той е около 10 пъти по-нисък. Казано образно, през последните години в световния ресторант някои народи са яли и пили на корем, а други, като българския, са били на сух хляб и малко вода. И това няма как да се поправи. Нито средният американец ще върне някому 50-те хиляди долара, които дължи, нито средният българин ще плати своите жалки 5 хиляди. Докога може да продължава странната ситуация, при която

 

едни държави се скъсват от работа (Китай), а други печатат

 

пари и така си купуват разни необходими неща? Това именно е кардиналният въпрос на нашето време. Хиляда трилиона долара или евро, са много пари, невъобразимо много. Нека видим колко тежи тази сума в стодоларови банкноти. Една такава банкнота е тежка 1 грам, или една хилядна от един килограм, или една милионна от един тон. Следователно финансовите боклуци биха тежали един милиард тона.

 

Как ще реагират 320 милиона американци, когато разберат, че доларите им не струват много повече от хартията, на която са отпечатани? Ще ги успокои ли това, че къщата им още е къща и колата пред нея е още тяхна? Там официално броят на законно притежаваните огнестрелни дула е почти колкото е броят на населението. А има и доста неофициално притежавани.

 

Как ще реагират 81 милиона германци, и по-специално германските пенсионери, когато разберат, че нямат пенсии? Т.е. имат, но няма какво да си купят с тях? Знаем, как реагираха германците преди  82 години, когато пак им бяха взели всичко. Казано другояче, доста хора ги чака освобождение чрез труд.

 

Бедните станаха недопустимо много, а богатите – неприлично богати. И всички вкупом забравихме, че Земята е затворена и крехка система, а ресурсът е краен и вече е на изчерпване. И то важният ресурс. Защото изкопаеми може и да има за още няколко десетки години, но водата и въздухът са на приключване.

 

Предадохме се тоест на алчния си ген, не на умния

 

И то е естествено, щото от 3 милиона години човешка еволюция не повече от хиляда са били годините на разум. През останалите е оцелявал по-силният и по-алчният. И само той е оставял поколение.

 

Политически некоректно е да се каже истината, но тя е, че ние сме потомци на алчни и безскрупулни прародители. Просто защото неалчните и скрупулните не са успели да си оставят ДНК-то в днешната човешка популация. Дали това окончателно ни осъжда на бързо изчезване, е също въпрос с огромна трудност. Звучи безумно, но може пък циганите по света и хората в сърцето на Африка и Амазония да се окажат онази генетична нишка, която ще изтегли човешкия род в бъдещето. Заради своята устойчивост, неспособност за интеграция и почти магична дарба за оцеляване. Може и това да се случи, ако и когато днешната християнска цивилизация се окаже негодна да се предпази от бърза и фатална деградация.








Без стари грешки
Точно заради това е необходим проектът за дедигитализация на базовите човешки знания. Казано на човешки език, това означава да запишем на трайни носители (примерно керамични плочки, или легирани стомани), чрез прости текстове и ясни картинки, важните неща за живота. Например текста на Питагоровата теорема (тя е вавилонска, но нека не издребняваме), указания как се опитомява диво животно и как се сее жито. И много други неща. За да помогнем на евентуалните си потомци по-бързо да се цивилизоват. И ако може, да не повтарят стари грешки. А да си направят свои, вероятно също толкова фатални като нашите. Което явно е неизбежно за всяка цивилизация – не напразно наоколо няма следи от свръхразвити общества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване