07/03/15 10:45
(http://pik.bg)

НСТС заседава за здравната реформа, Москов го няма

НСТС заседава за здравната реформа, Москов го няма

Министърът на здравеопазването прекалява с отношението си към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не може, когато обсъждаме двата закона, които очертават здравната реформа, здравният министър да отсъства. Това заяви по време на заседанието на НСТС представителят на КНСБ и член на надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов.

Кокалов остана недоволен от отсъствието на Петър Москов, тъй като е редно той да представи целите и философията на промените в Закона за лечебните заведения. "Такава реформа изисква дебати преди предлагането на конкретни текстове и приветстваме всички намерения, които са дебатирани предварително", заяви синдикалистът. Според Кокалов промените трябва да бъдат насочени в посока на това пациентите да бъдат доволни, както и да се спре източването на НЗОК, тъй като в момента няма механизми затова.

"Залагахме надежди, че извънболничната помощ ще бъде филтър на пациентите, но това не се случи. Сбъркан е и начинът на финансиране", подчерта Кокалов. Григор Димитров от БСК изрази несъгласие с промяната, засягаща образованието на болничните директори. "Не можем да се съгласим, че се премахват всякакви квалификационни изисквания за управител на болница, освен образователно-квалификационната степен "магистър", заяви той. Димитров припомни, че БСК е предложила въвеждането на специална програма за обучение на болнични управители, с критерии заложени от МЗ.

"Няколко конкретни бележки липсват в закона. За опазване на здравноосигурителните плащания трябва да има ясни и точни правила за използването на средствата от НЗОК. Липсва и контролът на НЗОК върху дейността на лечебните заведения. Липсват и определени рестрикции по спазване на бюджета на НЗОК", подчерта той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване