07/03/15 17:15
(http://pik.bg)

По българската граница – страх и злорадство за гръцката криза

По българската граница – страх и злорадство за гръцката криза

Дълговата криза в Гърция се разпростира отвъд границата в югозападната част на България, където собственикът на текстилната фабрика "Фелипе З" е разтревожен, че следващия месец няма да може да плати заплатите на 60-те си служители, пише в коментар на агенция Ройтерс. Собственичката на фабриката Снежана Захариу обяснява, че нейни купувачи са гърците. В понеделник тя ще седне с един от тях, за да обсъди как да получи средства за поръчките, ако гръцките банки останат затворени и контролът върху капитала остане в сила. Нейната съдба е пример за това как уязвимите бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, които са съседи на Гърция, са в криза. Болката може да се увеличи, ако гърците отхвърлят исканията на международните кредитори на референдум в неделя.

"Аз не знам дали мога да се оправя, дали ще има пари, защото този бизнес вече не е много изгоден", казва Захариу, чито съпруг е гръцки капитан на лодка. Може би ние ще оцелеем един месец, но след това, ако парите не дойдат, ще е много трудно. "За това се тревожа много за моя народ, защото той има семейства, те имат заеми в банките, а ако не могат да изплащат заемите си, ще имат проблеми", обясни гъркинята.

Страни като България, Румъния и Македония са особено изложени на въздействието на кризата, тъй като няколко от техните банки са гръцка собственост и икономическите връзки са близки. Гърция е третият най-голям инвеститор в България и четвъртата най-голяма експортна дестинация за България. Съдбата им е свързана с Гърция, но Захариу казва, че нейните работници са раздвоени – някои съжаляват гърците, а други казват, че въпреки годините на строги икономии, те са много по-добре и е време да започнат да живеят според възможностите си. Продажбите на компанията, която шие якета и рокли за жените, са в размер на около 40 000 до 50 000 лева месечно. Кризата е започнала да изяжда приходите й. Захариу казва, че яке за гръцките купувачи, което преди е струвало 9 евро, сега струва 6 евро. Но всички имат различни становища, казва собственичката " Някои говорят със състрадание за хората, а други казват :" До сега пяха и танцуваха, без да знаят какво ще се случи с тях".

Докато българи пътуват до Гърция заради нейните плажове и древни места, гръцки туристи идват в българските планински курорти или на екскурзии за шопинг уикенд, за да се възползват от по-ниските цени. Български работници мигранти се отправят на юг, за да берат маслини, тютюн или домати. Зъболекари от Сандански, български град с минерални бани в близост до границата, който се хвали със своите термални извори, имат кабинети в Гърция, за да привлекат хората към по-евтино здравеопазване. Но комбинацията от дълговата криза и недовършена магистрала, свързваща Сандански с границата, намалява приходите от гръцките туристи в последните две години според кмета на Сандански Андон Тотев. "Сега с кризата, тези посещения престанаха", каза Тотев. "Много, много малко хора идват тук сега. Преди, особено в почивните дни и по-големите източноправославни празниците, идваха по 18-20 автобуси, пълни с туристи, сега едва ги забелязваш", казва той. От 1,5 млн. евро приходи месечно от гръцки туристи, днес цифрата е 100 000 евро. "Просто гръцките туристи не са тук", казва Тонев.

Гръцката икономика е разбита от години на съкращения, наложени от кредиторите си в замяна на два спасителни плана. Един от всеки четирима гърци е безработен, а 59 предприятия прекратяват работа ежедневно. Но България, която се присъедини към Европейския съюз много по-късно от Гърция - през 2007 г., все още е най-бедният член на блока. Българите преминаха своята банкова криза в средата на деветдесетте години и отново миналата година, след като четвъртият най-голям кредитор на страната също преживя колапс. "Ситуацията в Гърция, за съжаление, ще има отрицателно въздействие върху България като инвестиционна дестинация. Големи инвеститори гледат на региона като цяло", каза Веселин Илиев, директор за международното икономическо сътрудничество в българската стопанска камара. "Нашият регион става много нестабилен заради Гърция. Привлекателността на целия регион намалява", казва той. За Кристина Митова, която управлява още една малка текстилна компания в Сандански, проблемите на Гърция изглеждат изкуствени. "Не вярвам, че има криза," казва тя. "Аз пътуват до Гърция през цялото време, а аз не виждам никаква реална разлика". 45-годишният Георги Петров пуши на стъпалата на заложната си къща, в която работи и беше ядосан да види млада гъркиня да се оплаква по гръцката телевизия, "докато ние трябва да затягаме коланите цели 20 години", недоволства той. Пенсията на родителите му е 200 лева, 114 долара на месец, докато гръцката пенсия е 833 евро (925 долара). "Когато ние отивахме в Гърция, те ни гледаха надменно. Когато те идваха тук се държаха като големи клечки. Мисля, че те трябва да платят за това", казва Петров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване