07/03/15 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Радарът Gestra ще наблюдава 720 хиляди космически отпадъци

 В германския град Вахтберг край Бон започва конструирането на съоръжение на стойност 25 милиона евро, чието предназначение е да ограничи рисковете за сателитите в земната орбита, пише Ingenieur.de. Най-голяма е опасността от сблъсък с космически отпадък на височина 800 километра. 
Хиляди изкуствени спътници обикалят около планетата. Наред с тях в Космоса се носят 20 хиляди останки, чийто диаметър е по-голям от 10 сантиметра, както и 700 хиляди с размер най-малко един сантиметър. Те орбитират със скорост около 25000/км.ч. Фактът, че рядко сме свидетели на сблъсъци с тежки последствия граничи с чудо и Германската космическа агенция не смята, че трябва да се уповава на това. Инженери от Института „Фрауенхофер“ ще създадат мощен радар, който ще наблюдава космическите боклуци до височина 800 километра. 
Съоръжението ще се състои от два компонента – предавател и получател. В сравнение с радарите, който измерват скоростта на автомобилите, космическият „наблюдател“ ще е с гигантски размери. С помощта на бързо въртяща се антена, той ще изпраща едновременно голям брой радарни лъчи. Приемникът от своя страна пък ще разполага с възможността да улава многобройните сигнали, които се отразяват както от действащите сателити, така и от космическите отпадъци. При засичане на опасност от сблъсък, би могла да се коригира траекторията на заплашения спътник. 
Радарът ще бъде мобилен, което ще позволи да се инсталира на различни места. Плановете за местоположението му обаче са тайна. Съоръжението, наречено Gestra, ще се управлява дистанционно от Юдем на Нидеррейн и е секретен проект на Германската космическа агенция и военновъздушните сили на Германия. Очаква се космическият радар да влезе в експлоатация през 2018 година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване