07/03/15 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Роботът Scorpion ще влезе в авариралата атомна централа “Фукушима” следващия месец

 Изминаха четири години от земетресението и предизвиканото от него цунами, които опустошиха тихоокеанското крайбрежие на Япония и предизвикаха авария в ядрената електроцентрала “Фукушима”, пише Popular Science. След тези четири години екипите, разследващи аварията все още се опитват да получат информация за количеството опасно ядрено гориво, което е останало в трите разтопени реактори. 
Непосредствено след катастрофалния инцидент в реактора бяха изпратени роботи, които измериха опасни нива на радиация, а в следващите години други роботи се заеха с първоначалното разчистване. По-рано тази година робот с форма на змия влезе в заразените контейнери, където се държи горивото, но спря да функционира три часа след началото на мисията си, неспособен да издържи на радиацията. 
Сега технологичният гигант Toshiba e разработил друг вдъхновен от природата робот - този път скорпион. Малката машина е достатъчно тясна, за да премине през тръба и може да се трасформира в плоска лента, за да се промуши през дупки или тесни процепи. Роботът издига задната си част като опашка на скорпион. На тази опашка има камера, чрез която разследващите могат да получат данни за местоположението на ядреното гориво. Роботът се захранва с електричество посредством кабел, който може да издържи на високи нива на радиация в продължение на 10 часа. Машината се управлява с устройство, подобно на контролер за видеоигри. Toshiba очаква, че роботът ще влезе в централата в края на август. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване