07/03/15 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Слухове за радиация и паника, въпреки опроверженията на властите

 Паника обзе жители на централни и източни части на България, заради непълната и неясна информация около пожара в Чернобил, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора. Няма повишаване на радиацията, потвърдиха отново службите за контрол в България.

Притеснението, че отново (както през 1986 г., бел.ред.)се крие информация за замърсяването на въздуха се поражда от факта, че таблото за показване на състоянието на радиационния фон в Казанлък странно е спряло да работи в четвъртък вечерта. Шефът на РИОСВ — Стара Загора, Петя Папазова, зави пред кореспондента на БГНЕС, че лабораторията в областният град не разполага с апаратура, която може да измери отклонение от нормите за радиация. Хората настояват за пълна и достоверна информация.

БГНЕС припомня, че Значително вълнение в североизточната част на страната сред някои групи от хора предизвикаха слухове за възможно изменение на радиационния фон в България заради горски пожар в района на Чернобил, Украйна, предаде кореспондент на БГНЕС. Институциите на местно ниво в България препращат журналисти за информация към София.

Едно от ведомствата, които реагираха на информациите е Агенцията за ядрено регулиране. В съобщението от тях се казва: "Във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ.

На страницата на Инспектората за ядрено регулиране на Украйна е публикувана актуална информация за събитието:

http://www.snrc.gov.ua/nuclear/en/publish/article/287320

Информация в реално време за радиационната обстановка в Украйна може да бъде намерена на следния линк:http://srp.ecocentre.mns.gov.ua/MEDO-PS/index.php?lang=ENG".

БГНЕС припомня, че главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението заяви в четвъртък пред държавното радио, че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил.

Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, заяви Николов. Пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд, посочи Николов.

Той изнесе информация, че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фон също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР.

Националният оперативен център на ГД "пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

Според член на природозащитната организация "Грийнпийс" "Пожарът в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна е опасен за околните региони". Това заяви по-рано полският експерт от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп, цитиран от ТАСС.

В Република България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от 5 ведомства:

Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, поддържа Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo система); в Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ се извършва измерване на гама-фон в една точка; Главна дирекция "Гражданска защита" към МВР получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, разположени в общински администрации и от 28 поста, разположени в областни администрации; АЕЦ "Козлодуй" измерва гама-фона чрез Автоматизираната информационна система за външен радиационен контрол (АИСВРК), която е обединена с BULRaMo системата и чрез Автоматизираната информационна система за радиационен мониторинг (АИСРМ) "Катрин"; Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН извършва измервания на вр. Мусала и в 7 точки на територията на института и изследователския реактор.

Резултатите от измерванията се обобщават в АЯР. Данните показват, че стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони", се казва в съобщение на Агенцията за ядрено регулиране.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване