07/03/15 06:56
(http://www.klassa.bg/)

“Сотбис” направи рекорд за търг на съвременно изкуство – над $204 млн.

 Картината на американския художник Анди Уорхол “Един долар” беше продаден на търг от аукционна къща “Сотбис” в Лондон за 32,6 милиона долара, съобщи Ройтерс. Произведението от 1962 година се превърна в топ лот на аукциона с произведения на съвременното изкуство, надхвърляйки предварителната оценка на специалистите от 28 милиона долара. В началото на 60-те години на миналия век Уорхол създава

 

серия от творби

 

с изображението на долар. “Един долар (сребърен сертификат)” бе един от 10-те лота на търга на “Сотбис”, обединени от темата за американската валута. Осем от тях бяха продадени за общата сума от 53,6 милиона долара.

 

На аукциона на тръжната къща бяха купени и два автопортрета на английския художник експресионист Франсис Бейкън от 1975 и от 1980 година, като платената цена за “Автопортрет” бе 22,4 млн. долара, а за “Три скици към автопортрет” бе 23,1 млн. долара. Сред другите ценни лотове бе “Четири яйца в чиния” на британския художник Лушън Фройд. За произведението от 2002 г. бяха платени 1,5 млн. долара.

 

Общо на аукциона бяха изтъргувани произведения на изкуството за общата сума от 204,7 милиона долара. “Ние достигнахме нови висоти, установявайки таван на сумарните продажби на търгове със съвременно изкуство в Лондон” – каза ръководителят на департамента за съвременно изкуство на “Сотбис” Алекс Бранчик.

 

На търг на “Сотбис” в Лондон като топ лот предварително бе сочена картината “Първи етюд към портрета на Папата”(1961 г.) на

 

знаменития експресионист

 

Франсис Бейкън, чиято предварителна оценка бе 38-53 милиона долара. Тя обаче така и не намери купувач.

 

Картината представлява наброски към “Портрет на папа Инокентий X” (1650) на Диего Веласкес. Вдъхновен от работата на великия испански художник, Бейкън до началото на 60-те години рисува около 40 платна. Що се отнася до дадения етюд, той се явява първият на аналогична тема, които британецът рисува от април до май 1961 година специално за изложбата си в лондонската галерия “Тейт”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване