07/03/15 08:01
(http://pik.bg)

Управляващите бързат с промените в Конституцията, опитват се да смекчат тона на ЕК

Управляващите бързат с промените в Конституцията, опитват се да смекчат тона на ЕК

Временната комисия за промени в Конституцията ще проведе второ за тази седмица заседание. От 14.15 часа в зала Изток на "Народното събрание" членовете на комисията ще изслушат представители на неправителствени организации и преподаватели по право от висши учебни заведения и научни организации по Законопроекта за изменение и допълнение на основния закон, внесен с подписите на 132 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ.

Днешното заседание на комисията ще е своеобразен прецедент в парламентарната практика. Обикновено в петъчните дни в Народното събрание трудно се събира кворум дори за откриването на заседанието в 09.00 часа. Единични са случаите, при които заседания на комисии са се провеждали в петъчните дни, още повече и в следобедните часове. За това, че управляващите бързат с промените в Конституцията, може да се съди и по факта, че първото гласуване в комисията е насрочено за идния вторник - 7 юли.

След това се очаква текстовете за промените в основния закон в частта за съдебната власт да бъдат внесени за гласуване на първо четене и в пленарна зала. За да бъдат приети са нужни гласовете на минимум 160 народни представители. За целта управляващото мнозинство трябва да си осигури подкрепа от страна на депутати от БСП или от ДПС, както и на народните представители от АБВ, които не сложиха подписите си при внасянето на текстовете.

Групата на "Атака" бойкотира комисията и каза, че няма да подкрепи предложенията за промяна на Конституцията. Поне три са причините за интереса на мнозинството да се опита скоростно да събере нужната парламентарна подкрепа за прокарване на промените поне на първо четене. Първата е свързана с очаквания след около две седмици устен доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка. Последната мисия на експертите на Брюксел у нас се проведе преди два месеца.

При последвалата визита в България на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, той даде да се разбере, че докладът за България ще е далеч по-критичен от устното докладване за напредъка на Румъния в борбата с организираната престъпност и корупцията. Евентуалното гласуване на промените в навечерието на устния доклад, би могло да смекчи критичния тон на ЕК към София. Втората причина за желанието на управляващите да прокарат конституционната реформа преди началото на лятната ваканция е свързана с процедурата по окончателното приемане на промените. Ако има подкрепа от 160 народни представители, то ще са нужни три гласувания, като между първите две трябва да са минали минимум два месеца, т.е. мнозинството ще може да се възползва от почивния август месец.

Ако има подкрепа на 180 народни представители, промените могат да минат и само чрез две гласувания. Междувременно правосъдният министър сам отложи за есента внасянето в парламента на предложенията за промени на ключовия Закон за съдебната власт, за да е наясно до каква степен те могат да са радикални, което би станало възможно едва след промяна на основния закон.

Третата причина за ускорената процедура на заседания на парламентарната комисия е свързана с желанието на двете основни политически сили в четворната коалиция – ГЕРБ и Реформаторския блок да успеят да прокарат конституционната реформа преди местните избори на 25 октомври 2015 г. Промяна на основния закон в навечерието на местните избори, макар и с подкрепата на опозицията, би дало възможност ГЕРБ и РБ да отчетат ключов за първата година на управлението си успех. На днешното заседание на парламентарната комисия се очаква да бъдат изложени отново взаимно двете изключващи се становища.

Първото, което се застъпва от представители на БСП, ДПС и АБВ, както и от работна група на Върховния административен съд, от Инспектората на ВСС, от мнозинството във ВСС и от прокуратурата, че за промяна на Конституцията в частта за съдебната власт е нужно свикване на Велико Народно събрание. Второто становище, което се застъпва от представители на ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ, както и от Пленума на Върховния касационен съд, малцинството във ВСС, от Висшия адвокатски съвет, както и от Министерство на правосъдието и от президента, че промяна на основния закон може да се извършва и от настоящото Народно събрание.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов настоя за разпускане на този състав на ВСС. Преди два дни обаче Борисов поиска, освен структурна промяна на съдебната власт, каквато предвиждат промените на Конституцията и на ЗСВ, министърът на правосъдието Христо Иванов, съвместно с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов, да изготвят промени и в процесуалните закони, с които да се позволи ускоряване на наказателния процес. Борисов изрази негативно отношение и към адвокати, които съдействат на клиентите си да избегнат правосъдието, като се използват гарантираната тайна на комуникацията между защитник и подзащитен

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване