07/03/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Френският премиер пред съда заради роми

 Френският премиер Манюел Валс бе призован да се яви вчера в съд в Париж по дело, заведено от неправителствена организация след негови противоречиви изявления за ромите от Румъния и България, пише в. “Паризиен”. Асоциация Гласът на ромите, която е активна в зоната Сен Сен Дени, е внесла жалба в съда срещу Валс, като го обвинява в “провокиране на расова омраза” заради негови изявления от 2013 г. Тогава в качеството си на министър на вътрешните работи Валс заяви, че ромите във Франция не искат да се интегрират, оценявайки, че “са призвани да се върнат в Румъния и България”. За това изявление Манюел Валс бе призован да се яви в Апелативния съд в Париж. Трибуналът на Париж посочи, че няма компетенции по това дело и го изпрати на Апелативния съд, посочва Медиафакс.

 

Едновременно с това Валс се оказа по-подходящ за кандидат за президент от сегашния държавен глава Франсоа Оланд. Това сочат резултатите от допитване, публикувано във в. „Либерасион“. Допитването също така показва, че Оланд дори не е втори в списъка с потенциални претенденти, а е изпреварен от потъналия в куп скандали Доминик Строс-Кан. Бившият шеф на МВФ отрича, че ще се завърне в политиката, но очевидно популярността му е на доста високо ниво. Валс е събрал 47 процента от гласовете. Строс-Кан се ползва с подкрепата на 37 процента от участниците в анкетата, изпреварвайки кандидатката за президентския пост от 2007 г. Сеголен Роаял (32 процента), кмета на град Лил Мартин Обри (28 процента) и ексминистъра Арно Монтбур (24 на сто). За президента Франсоа Оланд, който продължава да е много непопулярен във Франция, са гласували едва 23 процента от анкетираните.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване