07/03/15 11:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Фронтът писа "задоволително" по пет от седемте си искания и продължава да подкрепя кабинета


Патриотичният фронт оцени като задолителен напредъка по пет от седемте си искания, представени като ултиматум преди месец, и продължават да подкрепят кабинета. На пресконференция в парламента съпредседателят на формацията Валери Симеонов обяви, че ще продължат с натиска към правителството за изпълнение на условията им, които така или иначе са заложени в управленската програма, подписана от ГЕРБ, Реформаторския блок, Фронта и АБВ.

Като незадоволителен беше отчетен напредъкът по справянето с битовата престъпност и задържането на цената на тока, докато не се реформира енергийният сектор. Следващите три месеца Фронтът ще продължи да следи напредъка, но това не било поставяне на нов срок за запазването на подкрепа на правителството.

Симеонов посочи, че приема за задоволително изпълнението по казуса с ромската махала в Гърмен "Кремиковци". "На 29 юни бяха премахнати 4 незаконно построени сгради, а една беше съборена доброволно", заяви той и добави, че предстои да приключи процедурата за още 20 постройки.

За оградата с Турция съпредседателят на Фронта заяви, че на 30 юни са приключили всички процедури за изграждането на 2.6 км, а предстои през юли да приключат процедурите за още 20 км на територията на област Хасково, 11.4 км - Ямбол и 29 км - Бургас. И тук оценката е задоволителна.

Според Фронта задоволително е и решението за удължането на срока на мораториума за износ на дървесина. Същата оценка е получило и искането им за активна регистрация. Симеонов съобщи, че след срещи с ГЕРБ и Реформаторския блок те са се договорили, че ако на референдума наесен избирателите решат да не бъде въведено задължително гласуване, парламентът да гласува въвеждането на активна регистрация. Също така ще бъде разгледано и увеличаването от 3 на 6 години затвор наказанието за купуването на гласове.

Като задоволително е оценено и получената подкрепа от управляващите за приемането на поправки в законодателството, с които се улесняват процедурата по изваждане на документи за българско гражданство.

Най-недоволни от Фронта са за мерките за справянето с битовата престъпност. Те уточниха, че за един месец са провели повече срещи с Министерството на вътрешните работи, колкото не били провели от началото на мандата. Симеонов заяви, че до момента е решено да се преместят около 600 полицаи в критични точки, като до момента малко над 300 вече са по областните дирекции, а до края на юли и останалите. Също така ще бъдат назначени 1000 души по програми за заетост, които да помогат в опазването на обществения ред, като предложението е това да бъдат бивши полицаи.

Започнала е работа по определянето на критерии къде да се поставят камери за наблюдение. Договорено било и повече хора да бъдат пренасочени към границата с Турция.

Незадоволителна оценка получи и напредъкът по реформите в енергетиката. Според Симеонов не бива електроенергията да поскъпва поне три месеца, през които да бъдат направени промени, с които да се спре източването на сектора. За Фронта не било достатъчно отлагането с един месец на решението дали да поскъпне токът за промишлени нужди и затова те подготвили законодателни промени.

Сред тях е предложение за специален закон, с който да бъдат извършени промени в отношенията с ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 от системата на "Мини Марица-изток". Симеонов посочи, че разполагал с анализ, според който само тези две дружества направили злоупотреби за 1.2 млрд. лева. От формацията настояват и за промени при ВЕИ и ЕРП-тата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване