07/04/15 14:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Пожарникарите всъщност масово не искали оставката на шефа си


Синдикат "Огнеборец" категорично не иска оставката на шефа на пожарната Николай Николов. Без да оценяваме работата на Николов, смятаме, че на този етап такава оставка ще доведе до проблеми - има обавени обществени поръчки, усвояват се пари, текат промени, коментира пред "Дневник" шефът на синдиката "Огнеборец" Любомир Еленков.

Зад подобно становище са се подписали вече и доста от синдикалните членове.

Искането за оставката на Николов е от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Те първо поискаха освобождаването както на шефа на пожарната, така и на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на нейния заместник Красимир Ципов. Впоследствие те се отказаха от политическите оставки, но продължиха да настояват за смяната на Николов.

Както вчера, така и днес пред "Дневник" обаче от професионалния синдикат на пожарникарите защитиха Николов. Еленков уточни, че в "Огнеборец" членуват около 3200 души, докато в СФСМВР по негова информация имало около 200 служители на пожарната, предимно спасители.

Основното напрежение в пожарната идва от преструктурирането, което тече там. Досега имаше ясно разграничение на дейността на спасителите и на пожарникарите. След анализ, че понякога спасителите не са достатъчно натоварени, а в същото време пък пожарникари не са подготвени за спасителни дейности, от МВР въвеждат длъжността на спасител-пожарникар. Идеята е всички служители на пожарната да могат да извършват и двата вида дейности и да се уплътни работата. Като не се получават разминавания в това кой за какво бедствие е необходим и трябва да бъде повикан.

Според работещи в службата обаче така се губи дългогодишната професионална подготовка в конкретните области.

Днес се разбра също, че след краткотрайното затишие, отново се очертава напрежение и евентуални протести сред служителите на МВР. От СФСМВР изпартиха съобщение до медиите, в което ги викат на пресконференция утре и в което остро влизат отново в конфликт с вътрешния министър Румяна Бъчварова. Според тях тя е показла липса на професионализъм и желание за решаване на проблемите в МВР.

В същото време обаче двама бивши вътрешни министри разкритикуваха синдиката и защитиха Бъчварова.

"Аз бих посъветвал синдикатите да внимават – по силата на изричен текст на Конституцията и на Закона за МВР, синдикатите не могат да правят политически искания. Абсурдно е един синдикат да казва "Този не го искаме за министър, за ръководител". Остава синдикатите да започнат да предлагат кой да стане – може да е г-н Цветлин Йовчев или г-н Пеевски". Това коментира в студиото на "Тази събота" по Би Ти Ви Йордан Соколов, министър на вътрешните работи през 1991 г. – 1992 г. Думите му бяха в отговор на въпроса как оценява работата на Румяна Бъчварова, за чиято оставка се обявиха от полицейския синдикат по време на последните протести.

Соколов беше категоричен, че към момента министърът се справя с предизвикателствата.

На сходно мнение бе и друг бивш шеф на МВР – Румен Петков. "Не знам какво доведе до тази ескалация да се иска оставката на г-жа Бъчварова. Не е нормално министърът да няма 3 месеца и да започнем да му се катерим по гърба – особено, че тя не е дала никакво основание", подчерта той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване