07/04/15 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Съдът: КТБ е във фалит от 20.6.2014 година

 Началната дата на фалита на КТБ е 20 юни 2014 година. Това постанови с определение от вчера САС. Според магистратите за начална дата на неплатежоспособността на трезора трябва да се счита денят на поставянето на банката под спецнадзора на БНБ.

 

На първа инстанция СГС определи за начална дата 6 ноември 2014 година - денят на отнемането на лиценза на КТБ. Определението на втората инстанция може да бъде атакувано пред ВКС. Съдът се аргументира, като сравнява капитала към юни и към края на септември - стойностите са без съществена промяна.

 

Междувременно вчера законът за кредитните институции, приет миналия четвъртък, бе обнародван в „Държавен вестник”. Така промените влязоха в сила, в това число и допълненията към Закона за банковата несъстоятелност. Посредством тях окончателно падна банковата тайна при несъстоятелност на кредитна институция, като така стана възможно оповестяването на информация за влогове и кредити на физически и юридически лица, на които са били предоставени привилегировани условия и които са сключили сделки с влоговете си след поставяне на банката под специален надзор.

 

След вчерашното обнародване на промените срокът за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка става 30 дни. В тази връзка синдиците на КТБ обявиха, че ще се възползват от този период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката. Те се мотивират, че така ще се създаде предпоставка и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците за приетите и отхвърлени вземания към КТБ. Във вторник се очаква да бъде публикуван и докладът на парламентарната комисия за КТБ. Икономическият министър Божидар Лукарски пък обяви вчера в НС, че към 30 юни 2014 година девет държавни фирми с принципал ведомството му са имали над 18 млн. лв. в КТБ. Само една е надхвърлила правилото не повече от 25% от депозитите на дружеството да са в една банка и това е „Индустриална зона Варна-Запад”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване