07/04/15 05:47
(http://www.klassa.bg/)

Три сценария за Гърция след вота в неделя

 Гръцките граждани трябва да гласуват в неделя само за няколко реформи: пенсиониране на 67 години, ДДС и приватизация. Политическото значение на референдума обаче, е много по-голямо. По същество, става въпрос дали гърците ще одобрят нов спасителен пакет с включените в него мерки за икономии или ще рискуват пълен срив на икономическата и финансовата система, за да се отърват от така омразните им кредитори.
Несигурността преди понеделник е голяма не само в Атина, но и в Брюксел и Берлин. Докато гръцкото правителство на Алексис Ципрас убеждава сънародниците си да гласуват с “не” на исканията за реформи, представителите на Европейския съюз и еврогрупата се опитват, възможно най-ясно, да покажат какви са заплахите в този случай.
„Ако хората казват, че не искат това, то няма повече основание за нова програма за помощ , предупреди в четвъртък председателят на еврогрупата Йерун Диселблум. - Тогава вече дори няма основа за Гърция в еврозоната”, допълни той.
„Думите му имат доста сериозен фон, макар все още да не е ясно дали страната наистина трябва да излезе от еврозоната, ако гласува с “не“. Ако това се случи, ще й бъде много трудно”, пише „Der Spiegel.  
От друга страна, отговорът „да“, може да предотврати най-лошите последствия, отправят послание кредиторите.
Какво ще се случи
Barclays и Bloomberg представиха нагледно какви могат да са изходите за страната след провеждането на референдума.
Barlays разглежда възможните сценарии във времеви хоризонт до края на септември.
„Изглежда, че останалите правителства в еврозоната в момента гледат благосклонно на референдума, който ще изясни ситуацията с мандата на гръцкото правителство. Вотът ще реши бъдещето на страната като част от евросъюза, а и това на министър-председателя Ципрас. Ако гърците отговорят с „да“, това ще разчисти пътя към предсрочни парламентарни избори или към правителство от широка коалиция, което да бъде последвано от предсрочни избори по-късно през годината. Не можем да бъдем сигурни за изхода от референдума, но е вероятно последните събития да наклонят везните към отговор „да“, твърди изданието. Същевременно обаче от Европейската комисия означиха бъдещия референдум като безсмислен.
Просроченото плащане на дължимите над 1,5 млрд. към Международния валутен фонд (МВФ) не е без значение. Той  не би могъл да предостави допълнителни средства на Гърция, преди тя да изчисти предходните си задължения. Това трябва да се вземе предвид при евентуален отрицателен вот на референдума в неделя. Без допълнителни заеми от Европа, които да помогнат за изплащането на задълженията към МВФ, гръцкото правителство няма да може да разчита на външна помощ, а вероятността да възстанови достъпа си до пазара е минимална.
Щом стане ясно, че мнозинството от участниците в референдума са гласували с “да”,  еврогрупата  трябва да се събере на конферентен разговор. Какво ще се случи, даде ясно да се разбере френският финансов министър Мишел Сапен: „Ако хората подкрепят концепцията за реформи, то преговорите с Гърция може да се възобновят възможно най-скоро“.
Тогава обаче вече няма да става дума за удължаване на втората програма за помощ, защото тя изтече на 30 юни. Вместо това сега ще се говори за трета програма, финансирана от
Европейския механизъм за стабилност.
Цялото й времетраене, както и размерът на заемите, ще се наложи да бъдат  предоговорени. По отношение на реформите в Гърция, вероятно, те ще се основават на сегашното предложение на кредиторите.
Едва ли всичко ще е толкова просто, колкото изглежда. Така, например, остава въпросът с кого страните от еврозоната ще трябва да преговарят за нов пакет помощи. Премиерът Ципрас и финансовият министър Янис Варуфакис вероятно ще подадат оставки при поражение във вота. Сформирането на ново правителство може да отнеме няколко седмици.
А времето изтича. В края на краищата, Гърция дължи на МВФ повече от 1,5 млрд. евро, които всъщност трябваше да върне до 30 юни. Досега МВФ оценява това само като забава, а не като фалит. Но докога институцията ще прояви търпение, не е ясно. Особено след като на 13 юли, само седмица след референдума, предстои следващият транш към фонда - този път за около 450 млн. евро.
Още по-трудно за страната ще стане на 20 юли, когато трябва да плати облигации за  3,5 млрд. евро, които притежава Европейската централна банка (EЦБ). От къде правителството ще вземе тези пари, засега е напълно неясно. Ако те дойдат от програма на ESM, политиците в Европа наистина трябва да се разбързат, защото, за да влезе в сила трета програма, зелена светлина трябва да дадат пет парламента, сред които и Бундестагът.
Освен това, не бива да забравяме и гръцките банки, които страдат от отлив на капитала. Много клиенти успяха да си изтеглят парите преди 6 юли, когато бе въведен контролът.
При „за“ на референдума е вероятно ЕЦБ да повиши лимита за спешните заеми. Въпреки това капиталовият контрол не може да бъде вдигнат за един ден. За да се предотврати масовата паника, освобождаването на сметките трябва да стане стъпка по стъпка.
Според анализа на Bloomberg, ако гласоподавателите отговорят с „не“ в неделя, то най-вероятно страната ще напусне еврозоната. До момента няма случай на държава, която да е напуснала валутния съюз, няма и описана процедура в европейското законодателство, по която това да се случи. Освен това след отрицателен вот сключването на сделка ще стане още-по трудно, защото на практика Гърция ще се върне на масата за преговори на още по-неотстъпчива позиция, счита Bloomberg.
След период на пет месеца безплодни разговори кредиторите започват да губят търпение. Ако бъдещите преговори се провалят, Гърция
може да предпочете директно да напусне еврозоната
или да проведе нов референдум, питайки гражданите си дали искат да останат във валутния съюз. И двата варианта носят със себе си висока доза несигурност. Възможно е да се стигне до граждански размирици, пише още в анализа си „Zero Hedge”.
При отговор „да“ за Ципрас ще бъде трудно да отстоява позициите си след проведената от него кампания в полза на негативния отговор. Вероятно ще последват нови избори,  докато той или други представители на СИРИЗА се опитат да продължат преговорите в унисон с вота на гражданите.
Има вероятност преговорите да се проточат, но с гръцкия народ на своя страна кредиторите ще имат по-силен стимул да преговарят за нова спасителна сделка. В този контекст излизане на Гърция от еврозоната ще е най-лошият възможен сценарий, смятат от агенцията.
 
 
 
 
 
Плащат с BG левове в хотелите и ресторантите

Монитор
В кафенетата в Солун вече се плаща и в наши левове.
Гръцки хотелиери и ресторантьори приемат плащания с български левове. За да се снабдяват със стоки, хората пътуват на пазар до най-близките български градове, пише вестник EU Observer.

 

Гърците, които допреди двадесет и пет години бяха в клуба на привилегированите и гледаха с известна надменност на по-бедните си съседи от север, вече са променили напълно мнението си, след като в собствената им държава банките затвориха и кризата за кеш в евро се разгоря с пълна сила, пише изданието.

 

Медията се позовава на думите на български бизнесмен, който обядвал в заведение в Солун и като на шега попитал ресторантьора дали може да плати в левове, което веднага било прието.

 

Причината е във валутния борд и връзването на лева към еврото по стабилен и непроменен от 1997 година курс – 1 евро е равно на 1.95 лева и се разменя без проблеми в България.

 

Въпреки проблемите на Гърция обаче, хората в страната са все още три пъти по-богати от своите български съседи. Въпреки това изглежда, че разплащанията с българска валута ще стават все по-популярни, заради възможността да се пазарува оттатък границата в Сандански храни и напитки с левове.

 

Според Румен Гълъбинов, който често пътува до Гърция, паричните плащания в кеш са доминиращи при туристически визити между съседи и това ще подпомогне гръцките бизнесмени да си поемат малко въздух при неясната ситуация с техните банки.

 

Гълъбинов прогнозира също, че гръцки бизнесмени и малки вложители могат да започнат да пътуват до България, където ще могат да теглят пари от дъщерни фирми на гръцки банки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване