07/06/15 05:53
(http://www.klassa.bg/)

36 БГ кмета в търсене на общи решения

 Една малко отразена среща на близо 30 български кметове с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместник-председателя на ЕК по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева в Брюксел миналата седмица даде възможност за висока оценка както на тяхната дейност, така и на правителството. На фона на случващото се в Гърция страната ни бе определена като остров на стабилност. Юнкер декларира готовността на ЕК да работи с България и оцени възможностите на нашите институции да са в синхрон с европейските, за да се запази финансовата стабилност на страната ни. „Това правителство в критичния за Европейския съюз момент може да бъде определено само с две думи:

 

стабилност и предсказуемост”

 

заяви Георгиева. Тези оценки не са случайни. Не са и глътка въздух за Брюксел заради балканските неразбории, но са плод на непрекъснато сътрудничество между управляващи и опозиция за решаването на ключови за страната ни реформи. В тази посока няма как да не бъде оценена приетата на първо четене в парламента пенсионна реформа. Не е нужно да се влиза в подробности, за да стане ясно  колко работа трябваше да бъде свършена, за да бъде постигнат  консенсус по ключови моменти, като увеличаването на възрастта за пенсиониране, както и за решаването на деликатния въпрос за служителите на сектор ”Сигурност”. За отбелязване са и промените за запазване и усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел, като се доизгражда и разширява възможността за свободен избор за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. Също така не е изненада и че в края на миналата седмица бе направена ключова стъпка, с която бе договорено цената на тока както за битовите клиенти, така и за фирмите да не поскъпва до Нова година. На специална среща при премиера Бойко Борисов правителството, синдикатите и работодателските организации се разбраха за пакет от спешни мерки в енергетиката, които ще доведат до икономии от 400 млн. лв. годишно.

 

200 млн. лв. от тях ще дойдат основно от орязване

 

на ВЕИ централите. Останалите 200 млн. лв. ще са за сметка на всички производители на електрическа енергия, като 5% от техните приходи от продажби ще се отчисляват в специално създадения фонд „Сигурност за енергийната система”. При тези параметри се очаква през следващите 4 години еленергията за бита да поскъпва с до 2% годишно, а парното да поевтинее още веднъж през октомври.

 

Управляващите проявиха гъвкавост и като отложиха реформата в съдебната власт заради многобройните спорни моменти, предстои обсъждането на антикорупционното законодателство, което също трябва да се прецизира. Анонсираната продажба на болници също бе отложена. Същевременно политическите централи дават знаци, че на предстоящите местни избори през есента са възможни необичайни мнозинства при издигането на консенсусни кметове. Същата диалогичност се проявява и при обсъждането на ключови фигури като предстоящата смяна на националния омбудсман и избирането на нови конституционни съдии. Дискусии предизвикват и предложения на опозицията при обсъждането на промените в закона за референдумите.

 

В този закон вече бе постигната предварителна договорка

 

между водещи партии в управлението и на опозицията за гласуване на българите зад граница. Тази поправка ще даде възможност на българските граждани, където и да се намират, да гласуват при провеждане на референдум. Държавата, естествено, трябва да осигури тази възможност с откриване на многобройни нови секционни комисии, което ще е поредната крачка напред в демократизацията на обществото.

 

Миналата седмица в Брюксел бе обърнато внимание и на един друг проблем. Еврокомисарят Кристалина Георгиева отбеляза, че преодоляването на омразата е ключова за стабилността на страната ни. Показателно е, че въпреки пушилката, която се вдига заради бежанската вълна, институции и политици търсят общи решения. Само така и за едните, и за другите ще може да бъдат отпуснати евросредства, с каквито държавата ни не разполага. В тази връзка трябва да споменем, че кабинетът ни поддържа пряка връзка с родния бизнес, който има взаимоотношения с гръцки фирми. Очаква се той да бъде пряко засегнат при негативен развой на кризата в нашата съседка. Сериозен сигнал за това е приемането на правила за облагане на целия внос в Гърция с данък от 26% преди около месец. Правителство вече е реагирало и най-вероятно този данък ще отпадне. Подготвя се и преструктуриране на плащанията и договорните отношения с гръцките партньори. Кабинетът мисли и за компенсации по линия на Евросъюза. Преди това обаче трябва да се види какви ще са тенденциите и евентуалните прогнозни загуби. Фактът, че се мисли за това, показва, че и тук управляващи, опозиция и бизнес имат единни позиции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване