07/06/15 05:51
(http://www.klassa.bg/)

€625 млн. за селски улици и ВиК проекти от Брюксел

 625 млн. евро ще бъдат инвестирани в общински проекти за подобряване на условията за живот, това число за улици, водоснабдителна мрежа и социални обекти по новата Програма за развитие на селските райони.

 

От мярката, която е насочена предимно към инвестиции в малка по размер инфраструктура, може да се възползват 232 общини, като на територията на 22 общини са допустими дейности, които се покриват и от ОП „Региони в растеж”. Средства обаче

 

не може да се използват за туристически дейности

 

в местата с развит масов туризъм - Созопол, Примор-ско, Самоков, Банско, Несебър и Балчик. Тези общини няма да бъдат подпомагани за туристическа инфраструктура, там влизат също така курортните комплекси – Албена, Елена, Дюни, ММЦ Приморско, Пампорово и Боровец.

 

С финансова помощ по мярка 7 от ПРСР „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ може да се подпомага строителство, рехабилитация и реконструкция на нови и съществуващи общински пътища, улици и тротоари. Възможна е също така реконструкция на водоснабдителни съоръжения в места с под 2000 жители. Това са инвестиции във водоснабдяване и канализация, която обаче е разрешена само за кандидати ВИК дружества, които искат да доизградят канализация там, където 90% от мрежата е създадена вече. На практика не е допустимо стартиране на нова канализационна мрежа.

 

Има възможност също така да се изгражда или ремонтира социална инфраструктура, както и обновяване на общински сгради и подобряване на енергийната им ефективност. Възможни са също така инвестиции, свързани с културния живот,

 

реставрация и обзавеждане на читалища

 

както и на общинските училища.

 

За първи път ВИК операторите са допустими за изграждане на водоснабдяване и канализация, по тази мярка общините може да кандидатстват за реконструкция на водоснабдителна мрежа и рехабилитация. Допустимо е да се направят разходи, свързани с изграждане на недвижимо имущество, както и купуване на нови машини, общи разходи за инженери и архитекти, авторски права и т.н.

 

Те обаче не може да надминават 12% от общите разходи.

 

Разходите за ДДС са допустими, когато не подлежат на възстановяване.

 

Общините, юридическите лица и читалищата могат да получат 100% финансиране, в случай че инвестициите не са насочени към генериране на приходи. При по-малки инвестиции до 50 хил. евро размерът на допустимите разходи също може да е сто на сто, дори ако има възможност за приходи.

 

Дейностите задължително се изпълняват в селски райони, като

 

горната граница е до 3 млн. евро за пътищата

 

водоснабдителни съоръжения и рехабилитация на канализационни съоръжения, до 2 млн. евро при социалната инфраструктура и 1 млн. евро при всички други дейности.

 

Всички общински проекти по старата селска програма трябва да бъдат завършени до 15 септември, за да бъдат разплатени до края на годината, за да няма загуба на средства. Европейската комисия не позволи да се удължи срокът на предходната програма въпреки усилията на аграрното министерство в тази насока.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване