07/06/15 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Гръцката политическа система проядена от клиентелизма и корупцията

 През 1965 г. един черно-бял филм пожъна страхотен успех в Гърция. Героят му бе министър – Андреас Маврогиалурос, як суетен мачо, замаян от слава и речи, който не забелязва, че антуражът му е затънал в корупция, а самият той има репутацията на продажен политик.

Истината му се разкрива чак на края на филма и това го подтиква да напусне политиката. Прекалено късно. Името му става част от легендата на киното и влиза в народната реч. И дори в речника, но без главна буква.

За гърците маврогиалурос става синоним на корумпиран политик, крадец и продажник. Символ на комбината и на клиентелизма.

"Всички са маврогиалурос!" - може да чуеш на демонстрациите в Атина по адрес на политическата класа.

Обикновено корените на клиентелизма в Гърция се търсят във времето, когато начело на страната през 1981 г. застава Андреас Папандреу и се влизат милиарди евро европейски фондове след присъединяването й към Европейския съюз същата година. Отчасти това е вярно. Държавата, която дотогава бе доста малка, не харчеше много и имаше балансирани сметки, започна да се раздува в резултат на назначаването на хиляди чиновници, признава политологът Герасимос Мосчонас. Дългът скача и дефицитите набъбват.

Ала този клинтелистки рефлекс е по-стар, той води началото си от гръцкия парламентаризъм през XIX, припомня Мосчонас: депутатът от селото бе за все още предимно селска Гърция, връзката с централната власт, човекът който осигурява постове и облаги. Неизбежна ли е тази порочна връзка между гражданина и политиката?

Генералният инспектор на държавната администрация Леандрос Ракидзис приема въпроса с усмивка и припомня информацията, появила се на 2 юли в гръцкия печат, която го е хвърлила в отчаяние: "Двеста и тридесетте уволнени от атинското метро се връщат на работа." Въпросните 230 са били наети на срочен трудов договор през август 2009 под опеката на консервативната партия Нова демокрация два месеца преди парламентарните избори. В свой доклад Ракидзис веднага разобличил безполезността от тези назначения както и "незаконния характер на процедурата" и успял да постигне договорите да не бъдат подновявани. Ала политиката не била казала последната си дума. Синдикати и партии повели упорита битка за връщането на тези служители. И ето, че след пет години те триумфират.

Кризата, която преживяваме отчасти се дължи на клиентелизма, но също на корупцията, които попречиха на нашата държава да се модернизира и които тровят всекидневния живот на гърците, обяснява анализаторът Георгиос Сеферцис. Бакшишът – на гръцки факелаки – е вездесъщ. Най-потресаващите случаи са в здравеопазването. Например онзи, който разказва Аспаси, чиято майка е трябвало спешно да бъде оперирана от аневризъм в частна болница. "Съгласен съм да променя програмата си, казал известният неврохирург, но трябва да ми дадете 3000 евро в плик." Изпаднала в паника, младата жена се обърнала за помощ към членовете на голямото си семейство, за да събере сумата за два дни.

Държавата има интерес да си крие главата в пясъка и да твърди, че не знае нищо за явлението, тъй като плаща малко на докторите в болничната система, твърди Превелакис. Факелаки-то като допълнителен доход за прекалено ниските заплати? Аргументът често се използва включително в данъчните служби, където агентите оказаха твърда съпротива със стачки на последователното намаляване на заплатите, наложено от пет години в рамките на мерките за икономии, прилагани в замяна на 240 милиарда евро заеми, отпуснати от кредиторите на страната.

Попи, на 39 г., която е счетоводител на центъра на Атина и работи с частни лица и малки предприятия, има в запас десетки анекдоти. Ето един от тях от 2012 г., когато се наложило работник на свободна практика да престане да се труди. При приключване на сметките си, той открива, че пропуснал да предаде на данъчната администрация пълния списък на своите клиенти за 2009 г. - пропуск, за който може да бъде глобен. "Глобата е 600 евро, му казал един чиновник от данъчното. Дайте ми обаче 200 и ще променя датата на вашия списък и глобата ще бъде само 100 евро. Печелите 300." Държавата обаче губи 500.

В действителност въпреки усещането, което гърците имат, тези явления намаляват през последните години, обяснява Костас Бакурис, президент на гръцката служба на Прозрачност без граници - организация, която измерва корупцията в света. Хората имат сериозни икономически трудности и все по-често отказват да плащат факелаки, а що се отнася до данъчните измами или корумпираните агенти, електронизирането на процедурите и няколко присъди за назидание на прегрешили агенти допринесоха за известна промяна на положението.

Всяка година Прозрачност без граници публикува индекс за усещането за корупция (CPI). През 2014 г. от общо 174 страни Гърция се изкачи на 69-о място. Тя бе след на 80-о предишните години, уточнява Бакурис. Очакваните истински структурни реформи, за които дори настояват много гърци, за да се ограничи клиентелизмът, да се отвори поле за оценяване по заслуги и за модернизиране на администрацията така и не бяха извършени.

Кой е виновен?

Гръцките политици, както често може да се чуе, които дадоха отпор на всяка реформа, за да не засегнат електоралната си клиентела? Кредиторите, които едва от пет години настояват за мерки за драстично оздравяване на сметките и за отделяне на пари за изплащането на дълга? И едните, и другите без съмнение.

Герасимос Масчонас е много по-строг и критикува европейците за счетоводната им логика. Те имаха такава власт в даден момент, че можеха да наложат тези реформи и да се държат като заинтересувани за модернизирането на страната партньори. Не е ли странно да се чака от някаква външна сила да извие ръцете на този корумпиран елит, за да го принуди да се промени? Във всеки случай много са гърците, които биха простили доста неща на кредиторите, ако докато им налагаха огромни саможертви, те бяха проявили волята да ги отърват от тези злини, които продължават да тровят всекидневния им живот. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване