07/06/15 10:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Комисията за конкуренцията глобява две фирми на Uber с 200 хил. лв.


Комисията за защита на конкуренцията налага четири глоби за общо 200 хил. лева на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози "Юбер" (Uber). Това съобщи говорителят на комисията Марио Гаврилов пред БНТ. Решението все още не може да се види на сайта на комисията.

Санкционирани са Uber BV - Холандия, и Rasier Operations - Холандия.

По думите му предлаганата от компаниите услуга е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на пазара.

"От една страна, ги глобяваме с по 50 хил. лв., защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това – първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут", обясни Гаврилов.

Други две глоби – също по 50 хил. лв., се налагат за отказа на двете фирми да сътрудничат на проверяващите, които не са успели да получат поисканата от тях информация. "От тук насетне, спиране, разпореждания и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения", допълни Гаврилов.

През май КЗК образува производства срещу технологичната компания за споделени превози. Това се случва по сигнал на най-голямата фирма за таксиметрови превози - "Окей супертранс". Срещу Uber има и производство, което започна по сигнал на столичната община. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване