07/06/15 10:48
(http://pik.bg)

Космонавтът Александър Александров: Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29

Космонавтът Александър Александров: Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29

"Полша няма лиценз за ремонт и удължаване на ресурса на двигатели за изтребителите МиГ-29 дори и за своите", обяви вчера вторият български космонавт о.р. ген Александър Александров, представител на производителя РСК-МиГ за България. Военни експерти от армията ни също потвърдиха, че е така. При това обстоятелство не е ясно какви преговори води с поляците Николай Ненчев за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети, недоумяват специалисти. Министърът спрял изпълнението на два договора за ремонт на МиГ-29, сключени на 30 април т.г., каза още Александров. За това говори и о.р. ген. Михо Михов по ТВ7.

"Подмятат се от канцелария в канцелария и не се реализират", съобщи шефът на комисията по отбрана в НС, пише "Преса". Контрактите са парафирани на 30 април тази година от шефа на дирекция "Инвестиции в отбраната" на МО Венислав Цанов и от РСК-МиГ.

Но преди да бъдат изведени в деловодството, Ненчев ги спрял без обяснение, под лъжливия предлог, че няма пари, а те са били осигурени. Преди дни той увери, че премиерът е обещал, че ще има финансови средства за МиГ-29. Единият договор е за ремонт на два двигателя и самолетни агрегати, а другият - за удължаване на ресурса на други двигатели с 50 часа. "Започнаха да се пазарят и искаха цена за двата двигателя, за да им излезе по-евтино - като за 14 броя, тъй като поканата за преговорите бе за толкова. От РСК-МиГ се съгласиха. В момента договорите са висящи, не се изпълняват, защото МО ги замрази", обясни Александров.

Според него във ведомството на Ненчев чакали да видят как ще приключат преговорите с поляците. В случай че се провалят, било възможно да пуснат договорите с Русия. Сега във Варшава удължават летателния ресурс на машините с решение на главния инженер на техните ВВС. "В момента полските военновъздушни сили разполагат с части за ремонт на два двигателя. Но тяхното законодателство им забранява да ги изнасят за други държави", категоричен бе Александров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване