07/06/15 11:31
(http://pik.bg)

Лидерът на ДРОМ Илия Илиев поиска съд за депутати, нарекли ромите животни и човекоподобни

Лидерът на ДРОМ Илия Илиев поиска съд за депутати, нарекли ромите животни и човекоподобни

"Уважаеми колеги, членството на България в ЕС е знаков случай в цялата и история. Безспорно това е един от големите успехи в съвременната история на България и всички ние можем да бъдем горди с това." Това заявява лидерът на ДРОМ Илия Илиев в отворено писмо до медиите:

Вижте останалата част от позицията на Илиев, публикувана без редакторска намеса:

Не бива да забравяме обаче, че ЕС допускайки ни в неговото семейство от 2007 година до сега има изисквания към нас като страна член, да синхронизираме законодателството ни с Европейското. Да, ние работим за това, но според мен България изостава и се забавя в много сфери като синхронизация на законодателството, като например в:  правосъдието, хранително-вкусовата промишленост, здравеопазването, образованието и т.н.т За пример ще дам само как на 02.07.2015 година френският премиер Манюел Валс беше призован в Апелативния съд в Париж по дело, заведено след негови изявления за ромите от Румъния и България,  като го обвиняват в "провокиране на расова омраза" заради негови изявления от 2013 г. През септември 2013 г. в качеството си на министър на вътрешните работи Валс заяви, че ромите във Франция не искат да се интегрират, оценявайки, че трябва да се върнат в Румъния и България. Питам аз, колко осъдени има в България за насаждане на расова омраза и още повече, колко депутати има осъдени, които от трибуната си позволяват да наричат народа си животни и човекоподобни?

Уважаеми колеги, в следващите няколко дни ще ви представя справка има ли такива случаи и колко хора има осъдени за насаждане на расова омраза, дискриминация и ксенофобия през последните 8 години в България.

Считам, че членството ни в европейското семейство, като държава която би искала да гради авторитет и доверие пред  европейските партньори е необходимо във всяка една област да прилагаме доказаните европейски практики. В случая именно, когато става въпрос за насаждане на расова омраза и дискриминиране на хора, считам това за изключително важно защото в днешно време едно от най-големите предизвикателства на човечеството включително и на най-голямата политическа и икономическа сила в света САЩ е именно борбата за справяне с религиозните и етнически различия между хората.

Това към днешна дата е най-голямата опасност, която стои пред човечеството. Точно заради това, ние като страна член на ЕС и на първо място в него като процентно съотношение на населението от различен етнически произход а именно 15% от населението на България е роми и около 10% турци. С този акт на призоваване на френският премиер от Апелативния съд е видно, че в напредналите западно европейски страни законите и правосъдието действат за всички, независимо от служебният им статут.

Точно тези данни би трябвало достатъчно да ни задължават и да ни мотивират ние да работим безкомпромисно в борбата срещу насаждане на расова омраза, ксенофобия и дискриминация. Една добра работа в тази област би ни позиционирала, като изключително отговорен партньор в ЕС в общата ни борба срещу насаждането на расова омраза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване