07/06/15 14:26
(http://pik.bg)

Медицинският университет в Пловдив с уникална за Югоизточна Европа нова техника

Медицинският университет в Пловдив с уникална за Югоизточна Европа нова техника

Комплекс за транслационни невронауки и Симулационен тренировъчен център бяха открити днес в Медицинския университет в Пловдив.

Транслационната медицина има за цел да пренесе фундаменталните научни изследвания към клиничните практики. Транслационната невронаука пък на свой ред се стреми да интегрира основни изследвания на мозъчната активност на живо с потребностите на пациенти, страдащи от заболявания на нервната система, които са обект на неврологията, неврохирургията и психиатрията.

С новата техника ще бъде постигнато прецизно предоперативно визуализиране и локализиране на функционално важни мозъчни региони за нуждите на неврохирургията, ще може да се диагностицира ранна съдова деменция или болест на Алцхаймер, мултиплена склероза и мозъчно -съдова болест, а в областта на психиатрията може да се даде ранна оценка на медикаментозния отговор със цел да се оптимизира антидепресивното лечение, като се използват вече открити потенциални маркери - клинични, генетични, метаболитни и неврофизиологични.

Комплексът за транслационни невронауки на Медицинския университет в Пловдив отваря вратите на учените му към световни проекти в тези области. Пряка връзка с обучението на студентите по медицина пък има Симулационният тренировъчен център, който разполага с 12 високотехнологични манекена. Сред тях има възрастен мъж и жена, дете до 10 години, бременна жена, бебе до 6 месеца. Към всеки манекен има многофункционален монитор, който дава възможност да се извършват диагностични и инвазивни процедури и апликации. Свикнахме, че с образованието обикновено са свързани само проблеми, каза при откриването днес ректорът на Медицинския университет проф.д-р Стефан Костянев, днес, обаче имаме добра новина. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване