07/06/15 07:47
(http://www.klassa.bg/)

От небивалата жега в Германия се пукат бетонни магистрали

 Прочутите германски бетонни магистрали не издържат на необичайните жеги и започват да се пропукват, предават световните агенции. В провинция Баден-Вюртемберг властите ограничиха скоростта по тях до 80 км/ч.

На аутобан номер 5 - една от централните транспортни магистрали в страната - недалече от град Хайделберг жегата изду бетона и го пропука. В Саксония-Анхалт също бе въведено ограничение на скоростта до 80 км/ч на отделни участъци от шосета А14 и А9, където има опасност от повреда на покритието.

В събота и неделя температурата на въздуха на много места в Германия надхвърли 39 градуса, но все пак досегашният температурен рекорд от 40,2 градуса се запази. Особено горещо е в провинция Рейнланд-Пфалц, съобщи Немската метеорологична служба.

Базираната в Женева Световна метеорологична организация предупреди, че тежките жеги в Западна, Централна и Източна Европа ще се задържат много дни. Специалистите ги смятат за необичайни, защото започнаха твърде рано и се разпространиха на много широк фронт. В сравнение с горещата вълна, която премина над Европа през 2003 г. и отне живота на около 70 000 души, "сегашната настъпи значително по-рано", отбелязва СМО.

Климатолозите обаче не бързат да направят извода, че сегашната аномалия се дължи на глобалното затопляне. "Преждевременно е да се говори, че аномалията се обяснява с изменение на климата, каза говорителката на СМО Клеър Нюлис. Но сценариите за изменение на климата прогнозират по-интензивни, по-чести и по-продължителни топлинни вълни".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване