07/06/15 17:01
(http://pik.bg)

Подписахме меморандум с Италия против трафика на културно наследство

Подписахме меморандум с Италия против трафика на културно наследство

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културното наследство и туризма на Италия Дарио Франческини подписаха Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане. Това стана ясно на съвместна пресконференция на двамата министри на културата.

Рашидов обясни, че тази спогодба е важна, за да се одържавят отношенията между двете страни. "Има отдел към МВР и прокуратурата, които работят активно, както и както и карабинерите от страна на Италия. Този документ улеснява документацията и комуникацията ни", каза той. Освен подписването на меморандума, стана ясно, че ще се проведе и обучение на хора, които да се борят с незаконния трафик. Рашидов заяви, че Италия е водеща страна в културния туризъм, богата на история, а България е много стара страна, с много голямо културното наследство. Радваме се все още на отзвука от тракийската изложба в Лувъра, не пропусна да се похвали министърът. Той поясни, че България и Италия работят много отдавна по темата за незаконния трафик на културно наследство и борбата с него.

"Винаги сме работили прекрасно с италианските карабинери. И двете страни имаме нужда от съдействие и съвместна работа в тази посока. Това е сериозен и хубав европейски документ, предвид факта, че България е външна граница на ЕС", посочи министърът на културата. Рашидов обясни, че има възможност за съвместен културен обмен през 2019 г., когато България и Италия има европейски столици на културата.

"България може да участва с най-доброто, което притежава в Италия. Вече имаме прекрасни музеи и ще бъда много щастлив, ако България бъде домакин на онова, което всички знаем като голяма италианска култура от Ренесанса", отбеляза той. От своя страна Дарио Франческини отбеляза, че все повече с общите неща и работа между двете страни, биха могли да привлекат все повече туристи, по отношение на културния туризъм. "Туристите все по-често решават да правят туризъм на европейско ниво, а не да се насочват към една конкретна страна. В областта на културно-историческия туризъм и България и Италия могат да предложат много", каза още той. Вежди Рашидов съобщи още, че заедно с италианския си колега са обсъждали съвместна декларация, която да предложат на всички министри на културата в ЕС, против рушенето на културни паметници от ислямисти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване