07/06/15 09:41
(http://pik.bg)

Политолог: Не е изненада, че гърците гласуваха с "не" на референдума

Политолог: Не е изненада, че гърците гласуваха с "не" на референдума

 Не е изненада, че гърците гласуваха с „не“ на референдума. Това коментира политологът доц. Даниел Смилов.

Според него не е било ясно в какъв размер ще е разликата между двата лагера. По думите на политолога резултатите от референдума са опровергали предварителните прогнози.

„Много поуки трябва да се направят. Едно важно нещо ,което не се разбира е, че т.нар. политика на „остеритет“ на практика е зададена от самата структура на еврозоната“, обясни политологът. По думите му организацията на еврозоната е такава, че ако държава изпадне във финансови трудности, единственият начин тя да излезе от кризата е да балансира бюджета си.

„Това става с намаляване на разходите, с помощ от страна на Европа. Но така или иначе без някакви строги мерки на икономии не може да се излезе от криза, в рамките на еврозоната“, обясни доц. Смилов.

Политологът доц. Даниел Смилов каза още, че за България ще бъде от огромна полза ако влезе в еврозоната и да участва във всички интегрирани на наднационално ниво политики, като единен банков надзор.

Според него кризи от типа на гръцката поставят под въпрос цялата европейска интеграция. Според експертът ако България се присъедини към еврозоната трябва да продължи да спазва дисциплинирана и отговорна политика, спрямо публичните финанси. По думите му големият проблем би било поведението на частния сектор.

„Докато в Гърция кризата беше продукт на публичния сектор, има държави като Ирландия и Испания, проблемите дойдоха от частния сектор. Така че това, за което ние трябва да внимаваме е какво се случва в частния сектор, при едно евентуално присъединяване на България и там трябва да бъдат насочени усилията на финансисти и икономисти“, добави доц. Даниел Смилов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване