07/06/15 15:48
(http://pik.bg)

Прокуратурата и МВР обсъдиха защитата на културното наследство

Прокуратурата и МВР обсъдиха защитата на културното наследство

Прокуратурата проведе учебно посещение на представители на Командването на карабинерите за защита на културното наследство на Италия по проект "Психе – Система за защита на културното наследство".

Целта на проекта е борба с престъпленията срещу опазване на културното наследство чрез въвеждане на единна база данни, която да даде възможност на страните-партньори в проекта в реално време да обновяват информацията за откраднати произведения на изкуството. В събитието от страна на България като партньор по проекта взеха участие представители на прокуратурата на България, на Главна дирекция "Национална полиция" към Министерство на вътрешните работи, на Интерпол, както и експерти от Главна дирекция "Комуникационни и информационни системи" към МВР, съобщиха от прокуратурата.

На срещата в обобщен вид бяха изложени постигнатите резултати към момента, бяха обсъдени и анализирани бъдещите цели на проекта, както и начините за тяхното осъществяване. Страни-партньори по проекта са също Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Словакия, Словения, Испания и Швеция. От страна на България партньори са Прокуратурата на Република България и Главна дирекция "Национална полиция" към МВР. Една от оптимистичните цели в бъдеще е в единната система да има информация не само за откраднати предмети – обекти на културно наследство, но за всички налични културни ценности, като по този начин ще се създаде на една своеобразна платформа на световното културно наследство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване