07/06/15 02:55
(http://pik.bg)

Първанов: Ще дойде време, когато АБВ ще постави ултиматум да няма повече ултиматуми

Първанов: Ще дойде време, когато АБВ ще постави ултиматум да няма повече ултиматуми

АБВ се утвърждава като ключов фактор в развитието на реформите в България. Това каза на пресконференция във Варна, лидерът на АБВ Георги Първанов. Той коментира действията на социалния министър Ивайло Калфин през изминалите дни и приетите на първо четени промени на Кодекса за социалното осигуряване, са една значима стъпка в развитието на социалната проблематика. 

„Това за сетен път обяснява участието на АБВ в управлението на страната. Ето за това ние се решихме на тази рискована стъпка с включването на наш представител в правителството, с парламентарната подкрепа, която даваме по определени поводи, съобразно подписаното партньорско споразумение”, коментира Първанов. 

Той заяви, че е започнало приемането на промените в Закона за референдума. Очаква се те да бъдат гласувани следващата седмица с гласуването на окончателната редакция на въпросите, поставени от президента Росен Плевнелев. Георги Първанов припомни, че от АБВ са настоявали да се редактира поне единия от въпросите, засягащ мажоритарния вот. 

„Продължавам да твърдя, особено в качеството си на един от първите идеолози за мажоритарното гласуване в България, че въпросът да се избират част от народните представители мажоритарно не означава нищо. Това не дава никаква информация на избирателя и допускам, че това ще демотивира избирателите да гласуват така мощно, както декларират социологическите проучвания. Смятам, че в тази си част въпроса може да не получи необходимата подкрепа. Аз мога да направя прогнозата, че допитването е рисково, то може да не постигне целите, които са поставени, с което да се компрометира още повече идеята за пряката демокрация. Втори неуспешен референдум може да има този ефект. Впрочем, когато президентът инициира един референдум и ако той не постигне желания резултат, ако отговорът не е този, който желае държавния глава, няма нищо по-естествено от това, както е направил едно време президентът дьо Гол, държавният глава да си подаде оставката, защото това е своеобразен вот на недоверие”, категоричен бе лидерът на АБВ. Той апелира към организиране на дискусия в тази насока. Според Първанов се е подходило неправилно към голямата тема за реформата на политическия модел и вместо да се върви на широк фронт към промени в Закона за политическите партии, които да засегнат финансирането и регистрацията им , са били хванати три въпроса от изборното законодателство. „България се нуждае, както от реформа на съдебната система, за която ние много настояваме и работим, то така и от реформа на целия политически модел. Това е визията на АБВ, която ще отстояваме и от тази гледна точка във вторник ние ще обсъдим как да гласуваме в пленарна зала”, каза в заключение Георги Първанов.

По отношение на съдебната реформа, Георги Първанов заяви, че онова, което искат мнозина е постижимо и чрез промени в Закона за съдебната власт, които от АБВ са предложили в специален законопроект. „Няма нужда от тези промени в конституцията, които се предлагат, а да не говорим, че те са спорни. Продължавам да смятам, че намаляването на мандата на съдиите или разделението на ВСС, или пък предоставяне на правото на всеки съд да сезира Конституционния съд, няма да ускори правораздаването, а по-скоро ще постигне обратния ефект”, категоричен бе Първанов. 

На въпрос от журналисти дали АБВ има конкретни условия към ГЕРБ за продължаване на подкрепата си, каквито по-рано тази седмица поставиха от Патриотичния фронт, Георги Първанов заяви: „Не виждам политически смисъл и управленски такъв, в това да поставяш, като условие нещо, което вече си договорил. Всичко, което сме договорили трябва да се спазва и реализира, при това в конкретните срокове. Това е единственото условие, което има АБВ”. По думите му Патриотичния фронт всеки месец поставя нови срокове на своя ултиматум. „Сигурно ще дойде време, в което АБВ ще постави ултиматум да няма повече ултиматуми – така не се управлява”, посочи лидерът на АБВ и заяви, че би разбрал ако става въпрос за нещо ново. 

Лидерът на ПП АБВ коментира и предстоящите местни избори, като посочи, че преди два дни Изпълнителния съвет на партията е одобрил на първо четене първата вълна от предложения за кандидат-кметове. Имената са 49 на брой, като някои от тях са кандидати на АБВ, а за други се дава подкрепа. „Това ще бъде принципът и подхода в следващите дни, а до края на месеца ще одобрим всички направени номинации от нашите общински съвети. Амбицията ни е в почти всички общини да имаме кандидати, но ще подкрепим по-добрия кандидат. Мога да кажа, че твърде малка е вероятността за подкрепа на кметове на ГЕРБ, в тези избори по-вероятното е да бъдем конкуренти”, каза още лидерът на АБВ. 

Той направи уточнение, че е възможна подкрепа на кметове на общини, които видимо са силни и правят всичко възможно за развитието на населеното място. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване